Ugovore na neodređeno u KBC Kosovska Mitrovica dobilo 206 radnika

(Foto: Kontakt Plus)
Ugovore na neodređeno u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica dobilo je danas 206 radnika koji su bili angažovani za vreme pandemije korona virusa.

Ujedno je, na svečanosti tim povodom, istaknuta podrška predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, na izborima 17. decembra.

Ugovore o stalnom zaposlenju je dobilo 36 doktora medicine, pet doktora stomatologije, 116 medicinskih sestara svih profila i 40 nemedicinskih radnika.

Na svečanosti u Mitrovačkom dvoru, ugovore im je uručio v. d. direktora KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.

On je tom prilikom istakao da smo zahvaljujući nesebičnim zalaganjem zdravstvenih radnika, upornim radom i požrtvovanjem, izašli kao pobednici u borbi sa nevidljivim neprijateljem – koronom.

Da tada nije bilo prijema zahvaljujući Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, naglašava Elek, zdravstveni radnici u KBC Kosovska Mitrovica ne bi mogli da odgovore zadatku i izazovu kakva je bila pandemija korona virusa.

„Na samom početku pandemije, nama je Vlada Republike Srbije, predsednik 2020. godine omogućio zapošljavanje 165 radnika – 45 lekara i 120 sestara. Tada je predsednik obećao da svi oni koji rade u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za vreme korona virusa, biće primljeni zastalno“, podsetio je dr Elek.

Ukazuje da to nije jedino obećanje koje je srpski predsednik dao, a koje je ispunjeno:

„Od 2020. do danas u KBC u stalni radni odnos primljeno je 414 radnika. Obećana je rekonstrukcija KBC-a u iznosu od 15 miliona evra i svi smo svedoci da se ta rekonstrukcija sprovodi i da ćemo u bliskoj budućnosti imati jedan od najsavremenijih kliničko-bolničkih centara u Srbiji. Od 2013. nam je povećavana plata deset do 12 puta. To nikako ne smemo da zaboravimo. To su davanje Republike Srbije koja su garant našeg opstanka i ostanka na ovim prostorima. Takođe, KBC je dobio najsavremenije dijagnostičke uređaje i aparate, uključujući i angio salu. Mnogo toga je urađeno, zahvaljujući Srbiji i njenom rukovodstvu koje i te kako misli na nas“, navodi dr Elek.

Ističe da je u toku konkurs za 50 lekara i 50 medicinskih sestara za sve zdravstvene institucije na KiM.

„Ono što me posebno raduje jeste jučerašnja izjava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da on nama daje još 50 radnih mesta za nova primanja u KBC Kosovska Mitrovica.“

Naglašava da ne pamti da je bilo većeg zapošljavanja u zdravstvu od ovoga danas, te izrazio punu podršku Aleksandru Vučiću na predstojećim izborima, 17. decembra.

„Sve ovo su činjenice i razlozi zbog kojih 17. decembra Srbija ne sme da stane i zbog kojih treba da nastavi istim putem da se razvija i jača, jer samo jaka Srbija je garant našeg opstanka i ostanka na ovim prostorima. Svima vama koji ste danas dobili rešenja želim pre svega puno zdravlja i uspeha u radu, jer ste vi budućnost KBC-a, budućnost koja ostaje ovde, zahvaljujući pre svega predsedniku Srbije, Vladi Srbije i Kancelariji za KiM. Iskreno se nadam i verujem, da ćemo 17. decembra biti jedinstveni kao što smo bili za vreme kovida i da nećemo dozvoliti da Srbija stane“, poručio je v. d. direktora KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Ivan Zaporožac, obraćajući se prisutnima, naglasio je da je zdravstveni sistem na teritoriji Kosova i Metohije stub oslonca Srbije i srpskog opstanka na teritoriji Kosova i Metohije.

„Zdravstvo je izuzetno važno, ako ne i najvažniji sektor koji se brine o očuvanju i unapređenju zdravlja ljudi. Svi zdravstveni radnici su posvećeni pružanju medicinske pomoći, lečenju i prevenciji zdravstvenih problema. Njihov posao zahteva znanje, empatiju i predanost kako bi se pružila adekvatna nega pacijentima. Iako veoma često rade pod pritiskom, njihova posvećenost je ključna za dobrobit našeg društva. Svi mi koji živimo na ovim prostorima, svakodnevno se srećemo sa stresom i nemilim situacijama, ali je veoma bitno održavati ravnotežu između fizičkog i mentalnog zdravlja“, navodi Zaporožac.

Osvrćući se na, kako kaže, „zlonamerne“ komentare da „nas je država ostavila“ i „pustila niz vodu“, Zaporožac navodi da svakoga dana ovdašnje rukovodstvo na čelu sa predsednikom Srbije „dokazuje da država Srbija čvrsto stoji ovde i nikada neće napustiti teritoriju Kosova i Metohije“.

„To pokazujemo i ulaganjima, ulaganjem u Kliničko-bolnički centar i planovima za dalje ulaganje u Kliničko-bolnički centar, u škole, u sve institucije i u izgrađivanju stanova na teritoriji Kosovske Mitrovice i na teritoriji ostalih opština. Apsolutno svi planovi i apsolutno sve ono što predsednik države i naša Vlada i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, sva ministarstva rade je, da poboljšaju život našeg naroda ovde. Svakoga dana dobijamo i nova radna mesta, dobijamo i nova ulaganja“, navodi Zaporožac.

Prisutne je zamolio da „na tas“ stave državne institucije, predsednika države, vladu, Kancelariju za Kosovo i Metohiju, sve što su uradili do sada, sva obećanja koja su ispunili, a na drugu stranu da stave „sve one koji ni u jednom svom predizbornom govoru ne spominju Kosovo i Metohiju“.

„Kakav bi bio naš ishod i kakav bi bio naš život ovde ukoliko bi neko od njih formirao novu vladu? Ne daj Bože. Verujte mi da bi mi njima bili kamen oko vrata. Verujte mi da bi sva ova nova radna mesta možda bila stavljena pod znakom pitanja. Verujte mi i da novoobećana radna mesta bi bila stavljena pod znakom pitanja. Verujte mi da njih ne bi zanimao ni Kliničko-bolnički centar, ni prosveta, ni fakulteti, ni Univerzitet, ni sve ostale institucije države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije. Zato vas molim, 17. decembra, kada krenete da glasate, i pre 17. decembra, kada krenete sa svojim porodicama, kada krenete sa svojom rodbinom, sa komšijama, razmišljajte o vašoj budućnosti, razmišljajte o vašem životu, razmišljajte o tome da ćemo jednoga dana slaviti povratak onako kako treba naše države Srbije na ovoj teritoriji, jer znam da predsednik koji stoji malo više na brdu iznad nas bolje vidi od nas i čeka trenutak kada ćemo opet svi uživati sve ono što smo uživali ranije“, poručio je Zaporožac.

I zamenik direktora Kliničko-bolničkog centra, dr Dragiša Milović, konstatovao je da se nikada nije desilo da u jednom danu zaposlenje dobije ovoliki broj radnika.

„To samo govori koliko naša matična država, Srbija, razmišlja o nama. Dolazite u jednu izuzetnu ustanovu, u zdravstvenu ustanovu. Rekao bih, da se niko ne naljuti, najznačajniju ustanovu zdravstvenu na Kosovu i Metohiji, u kojoj se leče Srbi, i nealbanci, Bošnjaci, Romi, Turci, pa i Albanci. Dolazite u ustanovu koja ima izuzetne, do sada, rezultate, koja je iznedrila mnogo poznatih stručnjaka, koji su radili, a imamo ih, hvala Bogu, i danas koji rade i doktora medicinskih nauka, profesora na Medicinskom fakultetu. Imaćete prilike od koga da učite i naučite. Da napredujete u svojoj struci. Imaćete prilike da vidite vrlo brzo, i angio salu i magnetnu rezonancu. Dakle, sve ono što je najsavremenije. Svaki grad veći i klinički centar u Srbiji što ima, imaće i Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici“, ističe dr Milović.

Napominje da su se i ranije menjali i predsednici vlade i ministri, ali nikada se nije, kako tvrdi, mislilo o Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, o ovdašnjim Srbima, kao danas.

„Pre svega, zahvaljujući našoj Vladi, Ministarstvu zdravlja, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, i normalno Aleksandru Vučiću, koji je najznačajnija figura danas na političkoj sceni Srbije“, navodi dr Milović.

Radnicima koji su danas dobili rešenje poručio je da uvek imaju na umu da zdravlje pacijenta i stanovništva uvek treba da im bude na prvom mestu, poželevši im sreću u daljem radu.

Dr Jelena Tomašević, uputila je zahvalnost u ime svih doktora medicine koji su danas dobili ugovore.

„Ni slutili nismo da će neko naš rad i trud prepoznati, ceniti i nagraditi na danas najlepši mogući način. I zbog toga neizmerno hvala predsedniku države Srbije, Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije, Ministarstvu zdravlja, ministarki prof. dr Danici Grujičić i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, što su nam danas omogućili ugovore na neodređeno vreme, tj. ta naša čuvena rešenja, i rešili naše najvažnije životno pitanje što se tiče karijere. Virus SARS Cov2 je izazvao pandemiju kakvu svet ne pamti. Ja se iskreno nadam da se u našem radnom veku nikada više neće takva pošast dogoditi. Ali ako se nešto desi, znate na koga možete da računate“, zaključila je dr Tomašević.

Pored zdravstvenih radnika, događaju su prisustvovali i članovi predsedništva Srpske liste: Gordana Savić, Slavko Simić, Ivan Todosijević, Verica Ćeranić, nekadašnji predsednik te stranke, Goran Rakić, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga, Vučina Janković i drugi.