Ugljanin nije prihvatio zahtev građana za opoziv gradonačelnika, traži još jedan dokument

Opština Severna Mitrovica (Foto KoSSev)
Opština Severna Mitrovica (Foto: KoSSev)

Zahtev za smenu gradonačelnika koji je grupa građana podnela prošle nedelje u zgradi opštine Severna Mitrovica – nije prihvatio predsedavajući skupštine ove opštine, Nedžad Ugljanin, saopštio je on sam za KoSSev. Naglasio je da ukoliko mu ova grupa građana dostavi zasebno obaveštenje o „formiranju inicijativne grupe“, uz „zahtev da ih CIK registruje“ uz već podnet popunjen formular, on će ih ukoliko sutra „registrovati“.

Grupa građana podnela je u ovoj opštini zahtev za smenu gradonačelnika pre tačno pet dana – po drugi put. Tamo ih je, u skupštinskoj sali, primio sam Ugljanin, kojem se, kako to predviđa Administrativno uputstvo, građani obraćaju sa zahtevom za registrovanje inicijativne grupe, odnosno, pokretanje postupka za prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika.

„Inicijatori za pokretanje postupka o smeni gradonačelnika došli su i primio sam ih u okviru SO Severna Mitrovica, gde su oni dopunili taj zahtev i meni su se kao predsedavajućem obratili pisanim putem i naveli da se rukovode administrativnim uputstvom“, kazao je za naš portal pre pet dana Ugljanin.

Zahtev je potom od njih prihvatio, i podsetio da mu predstoji rok od pet dana da ga razmotri i o ishodu obavesti inicijatore.

Ugljanin nam je kazao tada da je istog dana njihov prosledio Ministarstvu administracije lokalne samouprave, Centralnoj izbornoj komisiji, ali i samom gradonačelniku.

Ipak, prema Administrativnom uputstvu Član 5 stav 3, navodi se da je upravo predsedavajući ovlašćeno lice za registraciju inicijatorske grupe.

Kakvo je obrazloženje dao danas

Ugljanin u današnjem obrazloženju odluke da ipak ovakav zahtev ne prihvati, naveo je da on nije u skladu sa Administrativnim uputstvom za smenu gradonačelnika, jer ono predviđa da podnosioci zahteva i pre nego da započnu sa prikupljanjem potpisa u prilog zahtevu, moraju o tome najpre obavestiti njega.

Takođe, danas kaže i da, prema tom Administrativnom uputstvu, osim što ga moraju obavestiti o inicijativnoj grupi, od njega u posebnom obaveštenju moraju da „zatraže i da ih kao takvu registruje u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK)“.

Iako je pre pet dana lično primio i potvrdio prijem njihovog zahteva, danas kaže da oni takvo obaveštenje koje treba biti upućeno njemu „nisu dostavili“, već „samo zahtev za smenu gradonačelnika“.

Smatra da sam obrazac u kojem se nalaze potpisi i podaci inicijatorske grupe nije dovoljan da bi ih i registrovao.

„S obzirom na to da kao prilog vašem zahtevu, niste dostavili obaveštenje kojim tražite da razmotrim vaš zahtev i registrujem vašu inicijatorsku grupu kao ovlašćeno lice kod CIK-a, obaveštavam vas da ne mogu postupiti, razmotriti i registrovati, vašu grupu kao ovlašćeno lice iz formalnih razloga“, naveo je u obrazloženju inicijatorima Ugljanin.

S obzirom na vidljivost potrebnih podataka u samom obrascu, kao i na to da je Ugljanin lično od njih primio zahtev u skupštinskoj sali, ali i na to što pri samom Administrativnom uputstvu nije predviđena mogućnost eksplicitnog odbijanja zahteva građana (Član 5 stav 3), zatražili smo od Ugljanina dodatna pojašnjenja o razlozima današnjeg neprihvatanja zahteva.

U naknadnom pojašnjenju, on najpre tvrdi da je i na tom sastanku od pre pet dana, odnosno samim inicijatorima, kazao da im je potrebno dodatno obaveštenje u pisanoj formi koje će mu uputiti. To obaveštenje treba da sadrži informaciju da je formirana inicijativna grupa i zahtev za registraciju grupe.

„Građani su dužni da uz popunjen obrazac za smenu gradonačelnika u prilog dostave i poseban zahtev u kom mene obaveštavaju da su formirali inicijativnu grupu i da traže da ih registrujem kod CIK-a. Sa tim se dodatnim zahtevom ja dalje obraćam MALS-u i CIK-u“, kazao nam je Ugljanin.

Odluku je danas, tvrdi, doneo potpuno samostalno i na nju „nije uticao niko“. Više puta spominjao je i da se u nekoliko navrata konsultovao sa resornim ministarstvom.

Sada, kako je predsedavajući SO, odlučio da ovakav zahtev ne prihvati – građani odnosno inicijatori imaju pravo da se obrate direktno CIK-u.

Ipak, Ugljanin smatra da je ipak bolje da to „ostane kod njega“.

„Ja ću ih registrovati u CIK-u odmah, neću čekati pet dana. Potrebno im je samo da mi dostave obaveštenje koje je potrebno uz već predat obrazac“, precizirao je Ugljanin.

Ujedno, u daljem razgovoru potvrdio je i prethodna saznanja našeg portala da je jedan od ključnih opravdanja neprihvatanja inicijative zapravo to što je ova grupa kao drugi razlog za smenu gradonačelnika navela nefunkcionisalnost opštine, sa čim se on ne slaže.

Na pitanje zašto to nije navedeno u obrazloženju za neprihvatanje, Ugljanin nije dao konkretan odgovor insistirajući na tome da bi to bio dovoljan razlog da im zahtev odbije, jer opština funkcioniše i radi „punom parom“.

Inače, podnošenje zahteva za opoziv gradonačelnika, odnosno formiranje inicijativne grupe građana koja pokreće peticiju, prethodi samom procesu prikupljanja i verifikacije potpisa građana sa pravom glasa za smenu gradonačelnika u opštinama. U ovoj fazi potrebno je najmanje 20 odsto potpisnika da bi se potom peticija pokrenula.

Šta predviđa Administrativno uputstvo u Članu 5, odnosno u delu o radu inicijativne grupe?

1. Građani zainteresovani za pokretanje postupka za smenu gradonačelnika treba da osnuju inicijativnu grupu. Inicijativnu grupu čine 3 ili više građana sa pravom glasa u dotičnoj opštini.

2. Inicijativna grupa, pre nego što počne da prikuplja potpise u prilog zahtevu, mora obavestiti predsedavajućeg skupštine opštine i može obavestiti CIK. Predsedavajući skupštine opštine obaveštava načelnika relevantne opštine, resorno ministarstvo za lokalnu samoupravu i CIK. Obaveštenje sadrži sastav inicijativne grupe, definiciju pitanja i obrazloženje zahteva.

3. Predsednik SO najkasnije u roku od pet dana od prijema obaveštenja, razmatra podneti zahtev i registruje inicijatorsku grupu kao ovlašćeno lice. U slučaju neregistracije u ovom roku od strane predsedavajućeg SO, inicijativna grupa traži od CIK-a da razmotri zahtev i registruje ga kao ovlašćeno lice.

4. Najkasnije pet dana od registracije inicijativne grupe, predsedavajući skupštine opštine zahteva od CIK-a ažurirani broj upisanih birača za dotičnu opštinu, na osnovu čega potrebno najmanje 20 odsto potpisa.