Bukumirić: Kada smo u našoj narodnoj nošnji i kada zaigramo “Pećko oro” mi smo zapravo svesni ko smo i na kakvoj svetoj zemlji živimo

U narednoj priči o mladima iz Goraždevca, uživajte u putovanju kroz život mlade Hristine Bukumirić, učenice druge godine gimnazije „Sveti Sava“, koja nam otkriva tajne Goraždevca, sela sa bogatom tradicijom smeštenog podno Prokletija. Kroz njene reči, otkrijte kako mladi u ovom skromnom selu pronalaze radost i kvalitet u svakodnevnim trenucima, gradeći svoj identitet kroz folklor i čuvanje tradicije.

Hristina nam otkriva kako je odrastati u skromnom, ali prelepom okruženju, gde Prokletije svedoče o neopisivoj lepoti pored kojih se nalazi njeno prelepo selo Goraždevac.

“Goraždevac je selo u kome sam se rodila i u kome sada odrastam. Iza mene se nalaze Prokletije, planine koje krase gotovo čitavu Metohiju. Onaj ko se pita kakve su one zapravo ne može dobiti odgovor dok sam ne dođe i dok ih ne doživi”, kaže Hristina Bukumirić.

O životu mladih u ovom selu ona kaže da mladi uvek teže da iz onog lošijeg izvuku nešto dobro.

“Život mladih je skroman, ali mi smo prosto naučeni da u svemu tome tražimo nešto dobro. Takođe mladih nema puno a obzirom u kakvoj sredini živimo trudimo se da je naš život koliko toliko kvalitetan”, kazala je Hristina.

Prema njenim rečima folklor igra ključnu ulogu u životu mladih, čuvajući tradiciju i podsećajući na svetlu prošlost.

“Mladi se najčešće okupljaju u našem seoskom kafiću koji ima veoma dugu tradiciju. Pored toga imamo i folklor, to je jedini vid kulturnog života ovde i tu se okupljamo, družimo, učimo i samim tim čuvamo našu tradiciju. Tek kada smo u našoj narodnoj nošnji i kada zaigramo “Pećko oro” mi smo zapravo svesni ko smo i na kakvoj svetoj zemlji živimo”, dodala je Hristina.

Sa samo dve srednje škole, ona ističe kako se deca iz Goraždevca ističu ne samo po znanju već i po kulturi i vaspitanju.

“Mogućnosti za školovanje su skromne, pored osnovne škole imamo i dve srednje, to su gimnazija i ekonomska ali uprkos tome naša deca su široko poznata, ne samo po znanju već i po kulturi i po vaspitanju”, kazala je ona.

Hristina deli svoje vizije o budućnosti, izražavajući želju za obnovom omladinske scene i očuvanjem kulturnog života.

“Meni kao mladom čoveku nedostaje omladina. Ima manje omladine i samim tim je i kulturni život jako slab. Goraždevac iz mojih snova je prepun omladine, kakav je i bio nekada”.

Za nju je period kada se približava najradosniji Hrišćanski praznik Božić, period kada se zajednica okuplja i srca postaju puna emocija.

“Mogu reći da je srce svih nas prepuno sada baš kada se bliži naš najradosniji praznik i kada se svi Goraždevčani vraćaju ovde, bar na taj kratak period. Tako da je moj neki san da je uvek tako i srce nam je puno pomešanih emocija. Goraždevac je tada u svom punom sjaju i baš onakav o kakvom svi mi maštamo”.

Hristina poručuje da nema povratka, izražavajući svoju veru i odlučnost da gradi svoju budućnost u voljenom Goraždevcu.

“Svoju budućnost naravno vidim ovde. Mi smo poznati po našoj veri i želim da vam poručim da odavde nema nazad”, zaključila je Hristina Bukumirić.