Major MUP-a „Vitez poziva“: Nisam tražila ni lance, ni lovore, a dobila i jedno i drugo, spremna da to ponesem

Katarina Petrović (Foto: Profesor Slaviša Orlović)

„Nisam tražila ni lance, ni lovore, a dobila sam i jedno i drugo. Spremna sam to da to ponesem“, kazala ja major MUP-a Katarina Petrović iz Valjeva. Ona je jedna od šest dobitnika ovogodišnjeg prestižnog priznanja Vitez poziva.

Nevladina organizacija Liga eksperata (LEX) uručila je danas ovogodišnje nagrade „Vitez poziva“, koje se po 18. put dodeljuju izuzetnim pojedincima iz različitih sfera društva, koji su tu titulu zaslužili savesnim i profesionalnim odnosom prema pozivu.

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović, koja je ranije ove godine upoznala javnost sa udesom koji je izazvao kum predsednika Srbije, Nikola Petrović, kazala je da je danas trebalo da stoji ispred Višeg suda u Valjevu zbog iste stvari zbog koje je danas i dobila nagradu.

„Nisam tražila ni lance, ni lovore, a dobila sam i jedno i drugo. Spremna sam to da  ponesem“, rekla je Petrović.

U svojoj biografiji je istakla to što se odmah nakon policijske obuke zaposlila kako bi pomogla svojoj porodici i školovala svoje sestre. Ipak, ona je uspela da nastavi svoje školovanje i da radi, prvo na višoj školi a potom i na policijskoj akademiji.

Buntovna je kada je u pitanju zaštita pravde.

„Roditelji su nas vaspitavali da budemo ljudi i da se borimo za istinu“, kaže major, podsetivši i na reči svog oca: „Deco, sve se pere sem obraza”.

Katarina Petrović uhapšena je 3. jula zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj time što je iz informacionog sistema MUP-a preuzela policijski izveštaj sa uviđaja saobraćajne nesreće od 6. marta, u kojoj je učestvovao bivši direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović, inače kum predsednika Srbije. Sumnjiči se da je izveštaj prosledila narodnoj poslanici Mariniki Tepić, koja ga je objavila na društvenoj mreži X.

U navodnom izveštaju se navodi da je uzrok nezgode to što Petrović nije propustio drugo vozilo koje je imalo pravo prvenstva prolaza, udario u automobil, i tom prilikom su dve žene lakše povređene, a materijalna šteta načinjena u visini od 600.000 dinara. U izveštaju se, štaviše, navodi da je Petrović bio pozitivan na prisustvo alkohola i narkotika, i to na kokain.

Ona je uhapšena sa određenim pritvorom od 30 dana. Međutim, u dva dana došlo je do promene, a nakon protesta u više srpskih gradova. Ona je trećeg pritvorskog dana puštena na slobodu, pošto je optužba za zloupotrebu položaja iz člana 359. Krivičnog zakonika zamenjena optužbom za objavljivanje tajnih podataka iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka.

(Foto: Profesor Slaviša Orlović)

Osim Petrović, dobitnici ovogodišnjeg priznanja su i novinari Tatjana Lazarević, Vesna Mališić i Petar Peca Popović, naučnik Alek Kavčić i profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić.

Žiri je radio u sastavu prof. dr Vida Ognjenović, prof. dr Vesna Rakić-Vodinelić, prof. dr Žarko Trebješanin, Božo Prelević i predsednik žirija prof. dr Zoran Radovanović.

Na početku ceremonije, minutom ćutanja odata je počast nedavno preminulom profesoru Ratku Božoviću, jednom od utemeljivača nagrade „Vitez poziva“.