Bogatstvo talenta mladih umetnika Fakulteta umetnosti Priština

Detalj sa izložbe (Foto: Radio Goraždevac)

„Uronite u svetove ovih mladih umetnika“, rekla je dekanica Fakulteta umetnosti Univerziteta Priština Ester Milentijević na otvaranju izložbe studentskih radova pod nazivom „Otkrivanje umetničkih svetova“ u Galeriji Doma kulture u Gračanici. 

Direktor Galerije umetnosti Priština Nebojša Jevtić rekao je na otvaranju da na ovoj izložbi mladi slikari pokazuju kreativnost i dobre polazne osnove za razvoj osobenih poetika, kao i da se u ovom velikom broju imena nalazi nada za budućnost.

„Među njima su budući nastavnici, profesori, umetnici koji će naslediti veliko blago naše kulture i polako nam otvarati vrata kreativnosti i večito nove umetnosti. Izložba slikarskih radova Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, koji je iznedrio na stotine slikara, vajara, grafičara i dizajnera među kojima je veliki broj zauzeo visoko mesto na srpskoj likovnoj sceni, prilika je za podsećanje da retko koje područje, ne samo Balkana, nego i šire ima tako bogatu tradiciju likovnog stvaralaštva kao što ima Kosovo i Metohija“, istakao je Jevtić.

Dekanica Fakulteta umetnosti u Prištini Ester Milentijević obratila se prisutnima rečima da urone u svetove mladih umetnika i da pokušaju da na neki način otkriju šta su oni time hteli da kažu.

„Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti organizovati mnoge izložbe studenata jer mislim da studenti Fakulteta umetnosti i te kako imaju šta da pokažu. Mi smo jedan mali kolektiv, mali kolektiv velikog srca. Imamo samo jednu želju da ostanemo i opstanemo. Ovom izložbom smo hteli, na neki način, da pokažemo šta mi sve radimo. Ovo je prvi put posle 1999. godine da u nekom ozbiljnom prostoru imamo priliku da izložimo svoje radove jer mi u Kosovskoj Mitrovici nemamo ovakav prostor“, napomenula je Milentijević.

Svetovi mladih umetnika

U ime studenata Fakulteta umetnosti Priština obratila se studentkinja četvrte godine vajarstva Anđela Branković i ujedno otvorila izložbu.

„Svi ovi radovi su nastali tokom prošle godine koja je bila dosta teška za sve nas. Ovo je jedan veliki uspeh za sve nas da smo uspeli sve ovo da postignemo. Iza svih ovih radova stoje priče i gomila skica koje su bačene, neke sačuvane, ali je ovo što vidite konačno“, istakla je ona.

Studenti, čiji su radovi predstavljeni na ovoj izložbi, nisu krili svoje uzbuđenje i zadovoljstvo.

„Ovakve izložbe su veoma važne za nas mlade umetnike. Na ovoj izložbi možete videti svetove nas mladih umetnika koji stvaramo na Kosovu i Metohiji. Zahvaljujem se Domu kulture Gračanica jer su nam izašli u susret i omogućili da svoje radove koje smo stvorili u teškim uslovima, uz pomoć naših profesora, asistenata predstavimo“, istakao je student Fakulteta umetnosti Priština na smeru vajarstvo Stefan Boškočević.

„Talenat za likovnu umetnost otkrila sam na početku školovanja. Većinu svog slobodnog vremena koristila sam da crtam. Najviše slikam portrete, prirodu. Umetnički pravac koji najviše volim je impresionizam jer u njemu leži sloboda, pruža mi da na slici ostavim svoj pečat. Isprobavam se i u ostalim stilovima i tehnikama u slikarstvu“, rekla je studentkinja slikarstva Živkica Jancić.

Veče su otvorili studenti muzičkog odseka Fakulteta umetnosti, na trubi student četvrte godine Ognjen Milenković i na klaviru studentkinja druge godine Jovana Pešić u klasi redovnog profesora Marine Denić.

Etno grupa Fakulteta umetnosti koju čine Dragana Milić, Teodora Kragović, Farah Pepić, Jovana Trifunović i perkusionista Rasim Redžepagić, predvođeni profesorskom Jasminom Novokmet veče su upotpunili izvedbama numera „Lešo pile“, „Vo naše selo maleno“ i „Marijo, deli, bela kumrijo“.

Galerija umetnosti Priština i Galerija Doma kulture Gračanica dele isti galerijski prostor i raspolažu fundosom od preko 500 slika, među kojima najveći deo čine dela nastavnika Fakulteta umetnosti i njihovih učenika. Od pre nekoliko meseci formalizovana je saradnja ove dve institucije sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Bogatstvo talenta mladih umetnika Fakulteta umetnosti Priština (Foto: Radio Goraždevac)
Bogatstvo talenta mladih umetnika Fakulteta umetnosti Priština (Foto: Radio Goraždevac)
Bogatstvo talenta mladih umetnika Fakulteta umetnosti Priština (Foto: Radio Goraždevac)
Bogatstvo talenta mladih umetnika Fakulteta umetnosti Priština (Foto: Radio Goraždevac)