Sanja Kostić: Budućnost vidim u selu Vidanje, želela bih da svoju porodicu gradim ovde

U srcu sela Vidanje, nedaleko od Kline, živi Sanja Kostić, mlada apsolventkinja Prirodno matematičkog fakulteta. Ova dvadesetpetogodišnjakinja deli svoje iskustvo života u ovom malom, ali veoma srdačnom selu.

Sanja ističe da je Vidanje, iako izgleda pomalo tužno s obzirom na nedostatak mladih ljudi, za nju i njenu porodicu posebno mesto. Doselili su se ovde 2004. godine nakon rata, te je Vidanje postalo njihovo domaćinstvo i mesto gde su živeli i njihovi preci. Ipak, situacija ih prisiljava da razmišljaju o odlasku iz rodnog mesta zbog poslova i obrazovanja.

“Život nam je ovde ograničen, ali je poseban jer smo na svom rodnom mestu posle mnogo godina”, kaže Sanja.

Naglašava da je mali broj mladih u selu, te da se nedostatak kulturnih centara i mesta za okupljanje oseća u svakodnevnom životu. Osnovna škola “Radoš Tošić”, sa samo pet učenika, predstavlja svetlost u tom pogledu, ali deca nakon osnovnog obrazovanja često odlaze u centralnu Srbiju ili Kosovsku Mitrovicu.

Sanja ističe nedostatak društvenih aktivnosti i okupljanja mladih.

“Nedeljom se najčešće okupljamo u Kosovskoj Mitrovici, a vikendima posetimo manastire ili sela poput Osojana i Goraždevca, iako su udaljena 20-30 km od nas.”

Uprkos izazovima, Sanja je zadovoljna životom u svom rodnom mestu, ali izražava želju da postoje više kulturnih centara i mesta gde bi se mladi mogli okupljati. Gledajući u budućnost, želi da svoju porodicu gradi upravo na Kosovu i Metohiji, pod uslovom da bezbednosna situacija dozvoli.

“Svoju budućnost, ukoliko nam trenutna bezbednosna situacija na Kosovu bude nalagala, bih želela ovde, baš na Kosovu i Metohiji zato što sam ja odavde i želela bih da svoju porodicu gradim ovde”, kazala je Sanja.

Ovaj lični prikaz života u ruralnoj zajednici na Kosovu svedoči o izazovima i željama mladih ljudi koji se suočavaju sa ograničenjima, ali i o ljubavi prema rodnom mestu i želji da doprinesu njegovom prosperitetu.