7. protest ispred RIK: Građani razbijali stakla na vratima SG, policija koristila biber sprej, unutra žandarmerija, oglasio se Vučić

Foto: Fonet/Marko Dragoslavić

Protest opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ održava se ispred gradske skupštine u Beogradu. Građani razbijaju stakla na vratima Skupštine grada, policija ih prskala biber sprejem. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, reagujući na proteste ispred Skupštine grada Beograda i RIK-a, da „nikakva revolucija nije u toku u Beogradu“.

20:00 – Vučić se obratio vanredno

Reagujući na incidente večeras pred prostorijama RIK-a, odnosno skupštine grada, u vanrednom obraćanju, predsednik Srbije je kazao da „nikakva revolucija nije u toku u Beogradu“.

„Ništa od toga im neće poći za rukom, a mi moramo da se trudimo na mirnom reakcijom ne povredimo nikog od slučajnih demonstranata“, kazao je.

Vučić je rekao da se na protestu skupilo 2.490 ljudi.

„U ovom trenutku, zajeno sa onima koji pokušavaju da provale u Skupštinu grada, je 1.195 ljudi. Istovremeno, želim da kažem da su neki pokazali svoje lice, da im je nasilje jedini način borbe protiv političkih protivnika“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

„Danima smo govorili da se za ovo spremaju, i upozoravali smo i inostrani faktor, mnogi su se pravili naivni, nisu želeli da čuju ni da vide šta se priprema. Naše obaveštajne službe su pravovremeno reagovale i tačno znali šta nasilnici pripremaju. Nećemo im dati da sruše našu državu, stigle su hiljade poziva ljudi koji su želeli da dođu u Beograd da brane naše institucije. Mi ih molimo da to ne čine. Država je dovoljno snažna, institucije mogu da odbrane Srbiju i Beograd“, naglasio je Vučić.

Kako je rekao, „izgrednici i siledžije biće privedeni pravdi“.

„Biće uhapšeni, a posle toga nadležni državni organi raagovaće u skladu sa Ustavom i zakonom. I uvek ćemo se tako i ubuduće ponašati“, kazao je Vučić.

19:30 – Incidenti

Protest opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ počeo je večeras ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu, a posle obraćanja predstavnika koalicije, građani su prešli do Skupštine grada Beograda. Tamo je došlo do incidenata, građani su pokušali da uđu u Stari dvor, razbijali su stakla na vratima, a policija ih prskala biber sprejem.

18: 24 – Prisutna žandarmerija još na samom početku protesta

Protest opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ održava se ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu.

Sinoć je ispred RIK-a održan šesti protestni skup zbog izborne krađe.

Studenti koji protestuju zatražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da do nedelje uveče ispuni njihove zahteve i poručili da će u protivnom u ponedeljak blokirati ceo Beograd. Oni su od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatražili proveru biračkog spiska, a dali su rok do ponedeljka za odgovor – u suprotnom, najavljuju blokiranje glavnog grada.

Podsetimo, opozicija i studenti protestuju već nekoliko dana ispred zgrade RIK-a, a potpredsednica SSP-a Marinika Tepić već sedam dana zaredom štrajkuje glađu. Njoj se u štrajku pridružilo još šestoro bivših poslanika i predstavnika koalicije Srbija protiv nasilja.

Štrajk glađu najpre je započela Marinika Tepić, a onda i Miroslav Aleksić, dve poslanice – Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, a sinoć su im se pridružili profesor prava Janko Veselinović i predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović, kao i Branko Miljuš i Dušan Nikezić.

Protesti su u petak održani i u Nišu i u Ljigu.