Dečja novogodišnja izložba u „Akvarijusu“

(Foto: Kontakt Plus)

Održana izložba slikarskih radova dece iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Banjske i Zubinog Potoka pod umetničkom palicom Miljane Dunđerin, uz podršku Domovika.

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Privatni kulturni centar „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici bio je danas premali da primi brojne posetioce koji su želeli da vide slikarske radove malih, i verovatno jednog dana poznatih umetnika. Uz pomoć organizacije Domovik, organizovana je izložba radova dece iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Banjske i Zubinog Potoka predvođenim akademskom slikarkom Miljanom Dunđerin.

Njen „Mali atelje“ koji funkcioniše u sklopu „Akvarijusa“, mesto je gde deca razvijaju svoju kreativnost, ali i ostale talente koje kasnije mogu da primenjuju u životu, kao što je toleranicja i slobodarski duh.

U prethodnom periodu, kreativne radionice, pored Mitrovice i Zubinog Potoka, obuhvatile su i mališane iz Banjske i Zvečana, a na inicijativu Domovika.

Danas je zajednička izložba spojila male umetnike sa severa Kosova kako bi se pre svega družili, ali i podelili svoje umetničke talente i stvaralaštvo sa širom javnošću.

„Ova izložba je novogodišnja i nastala je kao rezultat dvomesečnog rada dece“, rekla je Miljana otvarajući izložbu, ujedno pozdravljajući sve goste i dečicu koja nisu mogla da sakriju oduševljenje kada su videli Deda Mraza i poklone koje je spremio za njih.

Baka Mrazica, kako se na svoj račun našalila domaćica izložbe, poručila je deci da budu vredna i dobra u sledećoj godini i da nastave da slikaju i da se druže.

Jedna od polaznica Malog ateljea, Nikolina Luković, koja slika već četiri godine, sa ushićenjem govori o ljubavi prema slikarstvu.

(Foto: Radio Kontakt Plus)

„Slikanje znači umetnost, posebno nešto i bitno mi je da umem da naslikam sve što želim, a za Novu godinu poželela bih novu jelku“, poručila je ova mlada umetnica Deda Mrazu.

Učenik trećeg razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Žerovnice, Vuk Perović, takođe deli mišljenje o značaju slikanja i kaže da najviše voli da slika prirodu.

„Priroda je lepa i najviše volim da slikam sunce kada je vreme lepo, a zimi volim Deda Mraza i ja sam mu napisao jedno pismo gde sam mu napisao da želim da me iznenadi nekako, kao prošle godine“, iskren je Vuk.

Tokom izložbe posetioci su mogli da vide raznolike motive i sve što su deca slobodno, samostalno i iskreno izražavala u prethodnom periodu. Njihove misli su bojama našle otisak na platnu koje kao i sve slike platna govore, više od hiljadu reči.

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Luka Jelic učenik OŠ „Branko Radičević“ na pitanje šta ga najviše inspiriše dok slika, kaže da su to njegovi najbliži i neki junaci.

„Moj rad je ovde izložen, nacrtao sam porodicu i mene, ali tu je i jedan moj super-junak, mada slikam sve što vidim i to najviše volim, kada nešto nađem i vidim da to naslikam, pa bih eto voleo da od Deda Mraza dobijem nove bojice“, poželeo je Luka.

U novogodišnjoj atmosferi, i neizostavnog Deda Mraza sa kojim su se sva deca slikala i dobila prigodne poklone, organizovana je i žurka uz prisustvo brojne dece kao ukrasa sveta i želje da se nekim novim bojama oboje osmesi ovih mališana.