Kroz oči mladih: Snežana Džogović o glumi, pripadnosti i Mitrovici

Snezana Džogović (Foto: Kontakt plus)

Mladi Kosovske Mitrovice neretko odlaze iz grada i severa Kosova po završetku obrazovanja. Ali ima i onih koji ostaju u svom gradu i to ne zato što moraju, već zato što tako žele.

„To je stvar srca, volim ovaj grad, volim ove ljude“ – kazala je naša sagovornica Snežana Džogović u novom podkastu Kontakt plus radija.

„Mislim da je baš lako otići negde drugo, gde već sve postoji, ja mislim da je baš fazon da ostanemo ovde gde smo i da od ovoga što imamo ovde napravimo uslove za zivot koji su što bolji mogući“ – dodala je.

„Nigde nemate to da u sto metara ulice imate sve što vam je potrebno, Mitrovičica ima sve, a mislim da i mi treba da se potrudimo da prosto unapredimo svoju sredinu tu gde smo. Nekako smo letargični, imam utisak da su se ljudi prepustili tome da je sve loše i to je to“ – kazala je.

Razgovarali smo i o studijama glume na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici koje privodi kraju, njenim kolegama i iskustvima na fakultetu.

Posebno je istakla bliskost i način rada na ovom fakultetu, odnos profesora prema studentima, ali i odnos studenata jednih prema drugima.

Kao primer navodi onaj lični, na odseku dramskih umetnosti.

„Gluma je kolektivna umetnost, naravno i individualna, ali suština je grupni rad. Od kad krenete na fakultet, vi ste zajedno (generacija studenata) i svi zavisite jedni od drugih… Tako se stvara jedna zajednica koja ne može da se rasturi do kraja života“ – kazala je.

U nastavku poslušajte detaljnije zašto smo lobirali za Fakultet umetnosti, zašto bi Kolašin prevoz trebalo da smanji cenu karte našoj sagovornici, ali i zašto mladi upisuju glumu i ostaju u Mitrovici.