„Lepotica i zver“: Omiljeni likovi iz detinjstva oživeli na sceni uz ples i muziku

Detalj iz baletske predstave - mjuzikla „Lepotica i zver“ (Foto: Radio Goraždevac)

Mlade balerine iz Škole baleta „Gračanica“ su, uz pomoć studenata Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini i glumaca Amaterskog pozorišta (AP) „Janićije Popović“, uspešno na sceni u Gračanici oživele bajku „Lepotica i zver“ kroz ples, pesmu i glumu.

Pripreme izvođača za ovu predstavu – mjuzikl su trajale gotovo tri meseca.

„Ko voli – nije teško“

Katarina Nedeljković se baletom bavi gotovo šest godina. „Lepotica i zver“ je za nju, kazala je, „novo i lepo iskustvo“.

„Nije bilo toliko teško, ali je bilo je izazovno i bila mi je čast da učestvujem u predstavi. Iskreno, ko voli – nije teško“, dodala je ona.

Pedagog u Školi baleta „Gračanica“ Nevena Ćosić je nakon izvođenja bila posebno zadovoljna činjenicom da je scenu delila sa svojim učenicama, ali i drugim mladim ljudima iz više različitih sekcija i obrazovnih institucija.

„Došli smo na ideju da uključimo više sekcija koje obuhvata Dom kulture ’Gračanica‘, kao što su glumačka sekcija, muzička škola ’Stevan Mokranjac‘, ali i naše drage kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti. Ovim putem bih se zahvalila svima njima. ’Lepotica i zver‘ su u mom detinjstvu bili omiljeni likovi. Ovo je veoma emotivan trenutak za mene, s obzirom da mi je ovo prvi veliki projekat”, navela je ona.

Student Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini Slaviša Ćuković je kazao da je aplauz najbitniji za glumca i da je svaki – neponovljiv.

„Nije bilo lako. Imali smo baš poteškoća u samom procesu spremanja, pogotovo što je ovo i za mene neka nova vrsta igre i jedno značajno iskustvo, ali prebrodili smo. Bilo je lepo“, rekao je on.

Cilj se ostvaruje napornim radom

Autori i učesnici u komadu su nakon izvođenja imali posebne želje i poruke za publiku u susret predstojećim praznicima.

„Poručila bih svim gledaocima da ne odustaju od svojih snova. Kakvi god da su, mislim da je u ovom životu moguće sve što zamislimo, ali moramo naporno da radimo da bi ostvarili cilj“, poručila je Nevena Ćosić.

„Svima želim zdravlja, sreće, veselja. To je nešto najbitnije”, dodao je Slaviša Ćuković.

Pokrovitelj Škole baleta „Gračanica“ je Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, a predstavu „Lepotica i zver“ je pomogla i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Njenim izvođenjem u Domu kulture „Gračanica“ je večeras uspešno zaključena još jedna programska godina te institucije na centralnom Kosovu.