Na osam lokacija u opštini Leposavić oduzeta roba

Foto: Fejsbuk (police Kosova)

Pretres na osam lokacija u opštini Leposavić i veća količina oduzete robe – rezultat je nove akcije Kosovske policije na severu Kosova.

Pretresene su dve lokacije u Sočanici, dve u Kamenu i četiri u Lešku. Radi se o dva registrovana preduzeća i šest neregistrovana – potvrdio je zamenik direktora Kosovske policije za region sever, Veton Eljšani.

„Sumnja se na krijumčarenu robu, zbog čega je u akciju pozvana i Jedinica za borbu protiv šverca Uprave carina, privrednih kriminala i Poreske uprave Kosova“ – dodao je.

Uhapšenih nema, a zaplenom robe rukovodila Jedinica za borbu protiv krijumčarenja Carine Kosova – naveo je dalje Eljšani.

Prema fotografijama policije zaplenjena je različita roba od alkoholnih i bezalkoholnih pića, do cigareta i pirotehničkih sredstava.

Iz Kosovske policije su takođe pozvali građane da registruju svoje poslovanje i da ne stavljaju u promet švercovanu robu, „jer su zakonske posledice velike“.

Iz Kosovske policije apelovali su ranije danas i izjavili za Radio Mitrovica sever, da preduzetnici registruju svoja preduzeća u kosovskom sistemu. Ukoliko je biznis registrovan, kaže Eljšani, u tom slučaju se konfiskuje samo roba koja u datom trenutku nema potrebnu dokumentaciju. Ako se ispostavi da preduzeće nije registrovano, onda to za sobom povlači veću odgovornost vlasnika protiv koga može da bude pokrenut i istražni postupak. Ispovremeno, konfiskuje se sva imovina zatečena u preduzeću – ne samo roba.

Proteklih dana Kosovska policija, u saradnji sa kosovskom carinom, pretresla je više trgovinskih radnji i magacina širom severa Kosova, zbog sumnje na krijumčarenu robu.