Jovana Šapić iz sela Banje: Volela bih da svoju budućnost nastavim ovde na svom ognjištu

Nakon rata 1999. godine Banje su jedno od retkih naselja opštine Srbica koje Srbi nisu napuštali. Trenutno u ovom selu u Drenici živi oko stotinak Srba. U 13. veku kralj Stefan Uroš I darovao je ovo selo manastiru Gračanici, o čemu svedoči sačuvana darovnica. Seosku crkvu je podigao dvorjanin srpskog despota Đurđa — vlastelin Rodop, i posvetio je Sv. Nikoli. Tom prilikom vlastelin je crkvi darovao i zvona. Ona su sačuvana i danas se nalaze u Pećkoj patrijaršiji i Narodnom muzeju u Beogradu. Ktitor crkve Sv. Nikole sahranjen je u svojoj zadužbini i tu se nalazi njegova nadgrobna ploča.

O svom selu, životu i opstanku mladih za Radio Goraždevac, dvadestjednogodišnja Jovana Šapić, student Medicinksog fakulteta u K. Mitrovici, pričom nam približava srpsko nasleđe kroz priču o crkvi Svetog Nikole i zvonima koji se čuvaju u Pećkoj patrijaršiji.

“Selo Banje nalazi se u opštini Srbica pored Suvog Grla i jedino je srpsko selo koje je ovde opstalo. Selo Banje broji oko 100 stanovnika. U selu imamo crkvu Svetog Nikole čija se zvona čuvaju u Pećkoj patrijaršiji i u jednom muzeju u Beogradu. Selo takođe ima osnovnu školu „Milun Jakšić” i vrtić  preškolska ustanova „Maja Banje””, kazala je Jovana.

Jovana dodaje da je njihovo selo veoma bogato prirodnim lepotama.

“Banje je vrlo bogato prirodom, imamo izvor koji i zimi ima oko 20 °S”.

Osnovna škola “Milun Jakšić” postaje čvorište obrazovanja za decu Banja. Jovana nam otkriva dileme kroz koje mladi prolaze dok biraju srednje škole i fakultete, suočavajući se sa izazovima odlaska i opstanka.

“Ima dosta mladih, pre ih je bilo više a sada nažalost sve više odlaze. Traže neki bolji život, traže posao.Osnovnu školu deca završavaju ovde u Banjama. Srednju školu biraju, mogu u Suvom Grlu, susednom selu, ili u Kosovskoj Mitrovici najviše. Zatim fakultet takođe u Kosovskoj Mitrovici. Mogućnost za zapošljavanjem ovde je veoma mala. Mladi traže posao na nekim drugim mestima, u Kosovskoj Mitrovici i dalje po Srbiji”, kazala je Jovana.

Mladi žele više. Nedostaje im sportski centar, mesto gde bi se okupljali i bavili sportom. Kroz Jovaninu priču, saznajemo o izazovima koji stoje pred zajednicom i potrebi za očuvanjem mladih.

“Ovde nedostaje dosta mladih. Iako nas ima bilo bi lepo da se taj broj i poveća. Nedostaje nam možda i neki sportski centar gde bi sva ova deca mogla da se bave nekim sportom, da imaju zdraviji život”, kazala je Jovana Šapić.

Jovana deli svoje lične nade i snove za budućnost Banja. Kroz izazove savremenog doba, kako selo planira da opstane i kako se mladi bore za svoje mesto pod suncem.

“Volela bih da svoju budućnost nastavim ovde na svom ognjištu. Videćemo šta ova vremena donose, kakva će situacija biti ali se nadam iskreno da ćemo ovde opstati”, zaključila je Jovana.