I drugostepeni sud potvrdio zabranu emitovanja kanala ArenaSport na Kosovu

(Foto: RTK2)

Drugostepeni Privredni sud je u danas objavljenoj odluci potvrdio prvostepenu odluku o odbijanju predloga Artmotion-a povodom odluke Nezavisne komisije za medije (NKM) o zabrani emitovanja televizijskog programa podrške terorističkom napadu u Banjskoj.

Odluku je donelo veće sastavljeno od sudija Drena Rugove – predsednika veća i članova Krenara Beriše (Krenar Berisha) i Ramuša Bardićija (Ramush Bardiqi).

„Pamtićemo“ i „Slava herojima“ su poruke koje su emitovane na ovim kanalima koji su imali prateći sadržaj za teroristički napad na Banjsku 24. septembra 2023. godine, zbog čega je doneta odluka NKM-a.

Među televizijskim platformama na kojima su se emitovali ovi kanali nalazio se i Artmotion, koji je sudksim putem Privrednog suda zatražio odlaganje izvršenja odluke NKM-a.

Međutim, ovaj predlog je Veće Prvostepenog Privrednog suda 7. novembra prošle godine odbio kao neosnovan, a protiv ovog rešenja Artmotion je uložio žalbu i predložio da se to rešenje poništi.

Artmotion je ovaj prigovor zasnovao na povredi odredaba spronog postupka i netačnoj i nepotpunoj oceni činjeničnog stanja.

Međutim, rešenjem koje je objavljeno danas, drugostepeno veće je ovu žalbu ocenilo neosnovanom i potvrdilo prvostepenu odluku.

Ovom odlukom, drugi nivo Privrednog suda je obrazložio da stav prvog nivoa smatra pravičnim i zakonitim.

Dalje, u ovoj presudi se navodi da sadržaj predmetnih programa predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta Kosova kroz promovisanje terorističkih akata.

„Drugostepena veća ocenjuju da je programskim sadržajem ograničenim osporenim odlukama, otvoreno iskazano narušavanje nacionalne bezbednosti i teritorijalnog integriteta kroz podršku i promociju terorističkih akata u audiovizuelnom i tekstualnom sadržaju koji se emituje na kanalima Arena Sport„, navodi se u odluci.

Nadalje, sud je u objavljenoj odluci naveo da ovi programi imaju za cilj promociju terorističkih akata.

„Objavljivanje takvog sadržaja koji ima za cilj promovisanje terorističkih akata i radnji koje mogu podstaći dodatno nasilje u Republici Kosovo nedvosmisleno predstavlja radnju protiv javnog interesa“, navodi se u odluci.

U datom obrazloženju, veće je ocenilo da Artmotion još uvek nije izneo dokaze da takve publikacije neće biti ponovljene ili ograničene na bilo koji način.

Podsećamo, tokom terorističkog napada 24. septembra poginuo je narednik Afrim Bunjaku, kojeg je predsednica Kosova, dan posle pada proglasila za „Heroja Kosova“.

Ovaj napad su osudile lokalne institucije, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.