Krieziu najavio da će kosovska vlada uskoro doneti odluku o stikerima i srpskim tablicama

Prelepljivanje simbola Srbije na registarskim tablicama na prelazu Merdare (Foto: Kim)

Vlada Kosova upozorila je da će uskoro odlučiti o tome da se automobilima sa srpskim tablicama dozvoli kretanje na teritoriji Kosova bez postavljanja stikera.

Portparol Vlade, Perparim Krieziu (Përparim Kryeziu), izjavio je da policija pažljivo prati sprovođenje odluke Srbije o kretanju automobila sa RKS registarskim oznakama.

Prema njegovim rečima, odluka Vlade da automobili sa srpskim registarskim tablicama, bez nalepnica, saobraćaju na teritoriji Kosova biće doneta na osnovu principa reciprociteta i zasnivaće se na analizama i zaključcima granične policije o nivou i primenjivosti odluke od strane Srbije.

„Naša granična policija pažljivo prati sprovođenje odluke Srbije o kretanju automobila sa RKS registarskim oznakama. Kao što smo rekli prošle nedelje, naše ponašanje i odluka biće zasnovani na principu reciprociteta i na osnovu analiza i zaključaka granične policije o stepenu primenljivosti od strane Srbije. Očekuje se da će odluka biti doneta uskoro“, rekao je Krieziu za Kohu.

Od 1. januara počela je primena odluke koja omogućava slobodu kretanja svim vozilima sa Kosova koja idu ka Srbiji, bez obaveze da se natpis RKS prekriva samolepljivom trakom.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, je prošle nedelje istakao da će doneti odluku o dozvoli srpskih registarskih tablica, nakon što se uveri da severni sused u potpunosti i nesmetano sprovodi odluku da se RKS registarske tablice slobodno kreću u Srbiji.

Prekrivanje simbola Srbije, odnosno Kosova, stikerima bilo je deo dogovora postignutog 30. septembra 2021. godine, uz posredovanje Brisela.