Odluka o uklanjanju stikera za srpske tablice stupila na snagu

(Foto: KoSSev)

Nakon što je u Službenom glasniku objavljena sinoćna odluka kosovske vlade o uklanjanju stikera za registarske oznake Republike Srbije dok saobraćaju na Kosovu, ona je sada i zvanično stupila na snagu, potvrđeno je za KoSSev iz policije.

„Oni koji na Kosovu saobraćaju sa tablicama Republike Srbije više nisu u obavezi da na njima prelepljuju grb i oznaku. Odluka vlade stupa na snagu“, potvrdio je za KoSSev zamenik komandira KP za Sever, Veton Eljšani.

Nakon više dve godine, nalepnice na tablicama – odlaze u istoriju.

Od oktobra 2021. godine njih su koristili oni vozači koji su automobilima sa RKS oznakama saobraćali kroz centralnu Srbiju, kao i oni koji su se sa srpskim tablicama kretali na teritoriji Kosova.

Radilo se o privremenom rešenju između Beograda i Prišine nakon trinaestodnevne krize Jarinju. Tada je kosovska vlada započela sa merom reciprociteta uz pokušaj uvođenja probnih tablica za automobile iz Srbije, šaljući pritom specijalnu jedinicu na prelaze. Srbi su međutim, istovremeno, blokirali puteve i prelaze. Od uvođenja privremenog rešenja prelepljivanja stikera, iz Beograda su u kontinuitetu stizale poruke „Nema predaje – KiM ostaje“.

Najpre je odluku da se ova mera ukine donela Vlada Srbije 25. decembra prošle godine, desetak dana po zameni poslednjih registarskih tablica za tablicu RKS. Njihova je odluka na snagu stupila 1. januara ove godine.

Ipak, vlada u Prištini istu je odluku usvojila tek kasno sinoć, a nakon što se uverila da Beograd poštuje i sprovodi svoju.