CIK-u dostavljena peticija za razrešenje Zećirija; Gradonačelnici sa Severa se sastali da razgovaraju o „izazovima i problemima“

(Foto: Izmir Zećiri)

Centralnoj izbornoj komisiji dostavljena je peticija za razrešenje predsednika opštine Zubin Potok, Izmira Zećirija (Izmir Zeqiri), potvrdili su iz ove institucije za prištinske medije. I dok se očekuje dostavljanje peticija za ostale opštine na Severu, gradonačelnici čija se smena traži sastaju se u Leposaviću kako bi razgovarali o „izazovima i problemima“.

Da je CIK-u dostavljena peticija za smenu gradonačelnika Zubinog Potoka, a nakon što je prethodne nedelje organizovano potpisivanje iste, danas je za RTK potvrdio portparol ove institucije, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi).

„CIK će u skladu sa zakonima na snazi, overiti listu potpisa, odnosno proveriti da li su potpisnici građani sa biračkim pravom u dotičnoj opštini“, kazao je.

Potpisi za smenu gradonačelnika prikupljeni su i u Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu, uz navode inicijatora da imaju podršku više od 20 odsto upisanih birača. Za sada nema potvrde da su peticije koje su prethodno dostavljene predsedavajućima skupština u ovim opštinama, stigle u CIK.

Šef Kancelarije Evropske unije, Tomaš Sunjog danas je o procesu opoziva gradonačelnika na Severu Kosova razgovarao sa predsednikom Centralne izborne komisije, Krešnikom Radonjićijem.

„Pohvalivši ga za brz odgovor na zahteve Inicijatorskih grupa, raspitivao sam se o sledećim koracima i internim pripremama CIK-a za glasanje o opozivu ako se pređe prag od 20%“, poručio je Sunjog u objavi na društvenoj mreži „X“, bez objašnjenja koje aktivnosti CIK sprovodi.

Ukoliko CIK potvrdi peticije sledi organizacija glasanja za smene gradonačelnika. Da bi se ovaj korak uspešno realizovao, potrebno je da za razrešenje glasa 50 odsto plus jedan birač sa pravom glasa u ovim opštinama.

Ukoliko se u tome uspe, kosovska predsednica je u obavezi da raspiše vanredne izbore za gradonačelnike.

Zamenik kosovskog ministra administracije lokalne samouprave, Arber Vokri (Arbër Vokrri), međutim, ubeđen je da barem u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić najverovatnije neće izaći dovoljno građana za smenu gradonačelnika.

Ovaj zvaničnik se, kako je danas saopšteno, sastao sa gradonačelnicima severnih opština.

Izmir Zećiri (Zubin Potok), Iljir Peci (Zvečan), Erden Atić (Severna Mitrovica) bili su gosti gradonačelnika Leposavića, Ljuljzima Hetemija.

„Imali smo priliku da razgovaramo o svim izazovima i problemima“, kratko je poručio u objavi na Fejsbuku gradonačelnik Zubinog Potoka.