U Goraždevcu i Orahovcu proslavljena školska slava “Sveti Sava”

U Goraždevcu i Orahovca proslavljena školska slava “Sveti Sava” (Foto: Radio Goraždevac)

U osnovnoj školi “Janko Jovićević” u Goraždevcu prigodnim programom proslavljena je školska slava “Sveti Sava”. Savindan, koji se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva, proslavljen je danas i u Orahovcu.

Učenici vrtića, predškolskog, osnovne i srednje škole priredili su prigodan program, pa su se tako mogle čuti recitacije i pesme, kao i splet narodnih igara kulturno-umetničkog društva “Metohija” iz Goraždevca.

Obeležavanju Sveti Save prisustvovalo je oko 100 meštana Goraždevca, ali i okolnih sela. Liturgiju je služio paroh Pećki, otac Dragan.

Ovogodišnji kolačar bila je Ljiljana Zdravković, koja je deo kolača predala Miljanu Srbljaku, te će on sledeće godine biti domaćin slave.

Savindan proslavljen i u Orahovcu

Savindan, koji se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva, proslavljen je danas i u Orahovcu.

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu služena je Liturgija na kojoj je prisustvovalo stotinak vernika. Ovogodišnji domaćini bili su Miodrag Vitošević i Sava Garić, dok će naredne godine kolač pripremiti Jelena Simić.

Nakon Liturgije upriličen je program i posluženje. Slavski kolači preneseni su i u osnovnoj školi “Dositej Obradović” i Gimnaziji Orahovac.