Savindan u Prizrenu: Treba da sledimo put Svetog Save

Savindan u Prizrenu (Foto: Radio Goraždevac)

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi. Liturgiju je pred velikim brojem vernika služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Vladika Teodosije je u besedi istakao da treba da sledimo put Svetog Save.

“Danas smo se sabrali u Prizrenu da proslavimo Svetog Savu. Svi danas pevamo uskliknimo s ljubavlju i svi živimo u teškom vremenu kada je teško biti pravoslavac. Mi svedočimo ko smo i šta smo, šta treba da budemo i da pratimo put Svetog Save, a setimo se gde god da je on bio ostavio je trag. Mi u budućnosti treba da budemo uz svoj narod i crkvu”, istakao je u besedi vladika Tedosije.

Današnjem obeležavanju Svetog Save u Prizrenu prisustvovali su predstavnici Humanitarne organizacije „Radosti moja“ iz Študgarta koji pomažu učenike prizrenske Bogoslovije, predstavnik Matice srpske Dragan Stanić, pomoćnica direktora Кancelarije za КiM Milena Parlić, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

Nakon liturgije, prijatelji iz Beograda Ivan Kuprijanov, Nenad Nedeljković i Petar Milenković uručili su Bogosloviji vrednu novčanu donaciju. Finansijsku pomoć Bogosloviji u Prizrenu uručila je i pomoćnica direktora Кancelarije za КiM Milena Parlić.

U Bogosloviji, na Akademiji koju su organizovali učenici, izvedene su najlepše prizrenske pesme pred okupljenim gostima.