Anamari Repić: Veoma je važno ohrabriti mlade da svako maltretiranje treba prijaviti

Digitalno nasilje iliti cyber bullying, kako se popularno naziva, je naša današnjica i zločin kojeg smo svi svedoci. U intervjuu za Radio Goraždevac novinarka i trener medijske pismenosti Anamari Repić, kaže da je uticaj digitalnog nasilja na mentalno zdravlje mladih tema koja zahteva ozbiljnu pažnju.

Anamari naglašava kako pored nasilja koje je prisutno danas takođe postoji i digitalno nasilje putem društvenih mreža, gaming platformi i ostalih lokacija na internetu.

„Kao i svaki drugi oblik nasilja koje postoji ovako tako postoji i nasilje putem digitalnih tehnologija. Tako da to digitalni nasilje ili cyber bullying kako se popularno zove može se odvijati na društvenim mrežama, putem različitih aplikacija. Takođe putem različitih načina razmene poruka, na gaming platformama, mobilnim telefonima i ostalo. Prošireno je putem različitih digitalnih tehnologija“, izjavila je Anamari Repic.

Ona ističe negativan uticaj digitalnog nasilja ne samo na psihičko zdravlje mladih već i na fizičko.

„Iz novinarskog ugla i ugla nekoga ko izučava medijsku pismenost, ko se zapravo bavi time ono što se može reći je da zapravo utiče na to mentalno zdravlje. Kod vas takvo jedno nasilje dovodi do određenih uznemirenosti, do česte ljutnje. To bih više ostavila psiholozima i pedagozima. Takođe se identifikuju i ti emocionalni problemi. U stručnoj literaturi se navodi da veoma često izaziva i fizičke probleme jer vi se suočavate sa glavoboljama, dolazi do raznovrsnih bolova“, navodi Anamari.

Anamari kaže kako je radi sprečavanja ovakvih pojava neophodna edukacija a zatim i određeno reagovanje ukoliko je neophodno.

„Radi preventive je prvo važna edukacija a zatim i određeno reagovanje ukoliko je to neophodno. Takođe je veoma važno ohrabriti mlade i uputiti ih u to da svaki mali znak određene vrste maltretiranja treba apsolutno prijaviti ukućanima, najbližima u okreuženju i onda dalje. Danas se to rešava u odreženim pravosudnim organima. U tom pravcu isto treba edukovati građane. Da je to nedopustivo ne samo što će ugroziti vaše zdravlje već nije dozvoljeno ni zakonski, to se kažnjava. Zato kažem da je vrlo važna edukacija a zatim prepoznati prve znake cyber bullyinga i da pojedinac oseti slobodu da to može nekome da prijavi, to je ono što je ključno“, ističe Anamari Repić.

Više o ovome u narednim minutima audio intervjua.

Autor: Miljana Zlatičanin