Frans pres: Kosovo rizikuje još jednu krizu sa Srbijom zbog ukidanja dinara

Foto: Kontakt Plus

U nameri da zabrani transakcije sa srpskim dinarima Kosovo, gde je evro zvanična valuta, rizikuje novu krizu sa Srbijom i nove opomene sa Zapada, koji u tome vidi nepotrebnu provokaciju, piše Frans pres u članku pod naslovom „Velika kocka Kosova u želji da ukine dinar“.

Francuska novinska agencija ukazuje da, prema novim propisima koji treba da stupe na snagu 1. februara, evro postaje jedina dozvoljena valuta za plaćanje u gotovini ili transakcijama na Kosovu.

Frans pres podseća da je krajem rata 1999. godine Kosovo, tada autonomna pokrajina u Srbiji, izabralo nemačku marku kao svoju valutu, pošto je jugoslovenski dinar nestajao, a 2002. kada je Nemačka prešla na evro to je uradilo i Kosovo i usvojilo evro kao svoju de fakto valutu, mada ne postoji nikakav sporazum sa EU.

Dinar je međutim tolerisan u većinski srpskim sredinama na Kosovu, ukazuje Frans pres i navodi da njegova zabrana rizikuje da oživi tenzije u gradovima i selima gde mnogi ljudi rade ili su radili za srpske institucije i čije su plate ili penzije u dinarima.

Politički komentantor Boško Jakšić, čije reči navodi Frans pres, kazao je da se čini da kosovski premijer Aljbin Kurti hoće da sabotira proces pregovora sa Srbijom koji je izgledao da je na dobrom putu, ocenjujući da će diplomatske i političke posledice takve odluke biti mnogo ozbiljnije nego monetarne i da će kosovski Srbi biti najpogođeniji tom odlukom.

Više zapadnih vlada su već osudile odluku Prištine i upozorile je, navodi francuska agencija ukazujući na zajedničko saopštenje Kvinte (Francuska, Nemačka, Velika Britanija, italija, SAD) izdatom u subotu.

Oni su, između ostalog, tražili da se suspenduje stupanje na snagu te odluke da bi se dozvolio dovoljno dug period tranzicije ali, kako navodi Frans pres, niko u Prištini ne izgleda da hoće da odustane.

Kosovske vlasti predstavile su nove propise kao način borbe protiv korupcije, pranja novca i lažnog novca, a zamenik premijera Besnik Bisljim je objasnio da će to omogućiti da se prekine, kako je naveo, dotok neregulisanog novca iz Srbije tvrdeći da novac nastavlja da prelazi granice u putnim torbama i da se zatim deli u neregistrovanim kancelarijama i bez dozvole.

Srpska vlada u tome vidi samo provokaciju koja će verovatno poremetiti pregovore namenjene normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine „jednom zauvek“, navodi Frans pres.

Agencija podseća da je 2023. već bila obeležena visokim tenzijama između Srbije i Kosova, kao što je bio u proleće izbor albanskih gradonačelnika u srpskim sredinama sa tri odsto učešća birača, što je dovelo do demonstracija u kojima su bili ranjeni vojnici NATO.

U septembru je pogibija kosovskog policajca i otrkiće naoružane grupe Srba takođe izazvala strahovanje od nasilne eskalacije, navodi Frans pres dodajući da je u očekivanju 1. februara najveća partija kosovskih Srba – Srpska lista upozorila da zabrana dinara rizikuje da ugrozi fizički opstanak srpskog stanovništva.