KP o akcijama u Osojanu, Goraždevcu i Vidanju: Zaplenjeni kompjuteri, telefoni, pečati, USB, dokumentacija, inventar

Goraždevac (Foto: Radio Goraždevac)

Kosovska policija sprovela je juče operaciju u kojoj su zatvorena tri Privremena organa opština koje funkcionišu po srpskom sistemu. Nakon medijskih navoda o većoj zapleni dokumentacije i drugih predmeta u ovim objektima – danas stiže potvrda iz policije.

Jučerašnja akcija realizovana je u Privremenim organima za opštine Peć, Istok i Klina, odnosno u objektima koji se nalaze u Goraždevcu, Osojanu i Vidanju.

Akcija je rezultirala zatvaranjem ovih objekata, uz još jednu poruku kosovskog ministra unutrašnjih poslova da će „jedina institucija Srbije na Kosovu biti njena ambasada u Prištini“.

Sa druge strane, juče su izostale zvanične informacije o tome šta je pronađeno, odnosno zaplenjeno u ovim objektima.

O tome je ovog jutra izvestila Kosovska policija u svom 24-časovnom izveštaju, uz klasifikaciju slučaja kao „falsifikovanje isprava“.

Za sve ove objekte se navodi da je tokom inspekcije pronađena različita dokumentacija „koja je u suprotnosti sa zakonima Republike Kosovo, a koja ima logo Srbije i nelegalne strukture“.

U delu izveštaja za Privremeni organ Opštine Klina precizira se da su kao materijalni dokazi oduzeti – 2 laptopa, 4 telefona, 2 pečata, 1 USB, kao i značajna količina dokumenata i inventara.

Iz policije iznose gotovo istovetne navode o pretresu koji je izvršen u Goraždevcu, odnosno da su tokom inspekcije „pronađeni različiti dokumenti koji su u suprotnosti sa zakonima Republike Kosovo, koji imaju logo Srbije i nelegalne strukture“.

I u Goraždevcu je izvršena zaplena tehnike, odnosno oduzeto je pet kompjuterskih monitora, 4 štampača i aparata za fotokopiranje, pisaća mašina, televizor, 4 telefona i različita dokumentacija.

Dokumentacija koja je za Prištinu nelegalna pronađena je i u Osojanu.

Iz policije navode da je sav inventar pronađen u ovom objektu oduzet i da je isti zatvoren.

Precizira se i da je u svojstvu osumnjičenog saslušan Srbin sa Kosova, koji je potom i pušten.