EU zabrinuta zbog zatvaranja kancelarija privremenih organa

Peter Stano (Foto: N1)

Evropska unija izrazila je veliku zabrinutost zbog akcija kosovskih vlasti usmerenih na institucije koje funkcionišu po srpskom sistemu.

„Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednice kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku“, navodi se u saopštenju portparola EU Petera Stana.

Precizirao je da je predviđeno da se status ovih struktura reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

„Stoga EU poziva Kosovo da izbegava jednostrane akcije, koje bi mogle da podignu tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog uz posredovanje EU“, poručio je stano.

Akcijom specijalne jedinice Kosovske policije prošle nedelje, došlo je do zatvaranja privremenih organa u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, te prostorije nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini.

Zabrinutost povodom ovih akcija izrazile su SAD.

„Vlada SAD je duboko zabrinuta zbog nedavnih akcija kosovske vlade koje imaju direktne negativne posledice na srpsku i druge manjinske zajednice na Kosovu“, izjavio je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

Hovenijer je na društvenoj mreži Iks (X) naveo da ove akcije „nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posledicu ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni“.