Hovenijer: SAD duboko zabrinute zbog akcija kosovske vlade

Džefri Hovenijer (Foto: Radio Goraždevac, arhiva)

Vlada SAD je duboko zabrinuta zbog nedavnih akcija kosovske vlade koje imaju direktne negativne posledice na srpsku i druge manjinske zajednice na Kosovu, naveo je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer na platformi X.

Kako je dodao ove akcije „nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posledicu ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni“.

Postupcima kao što su upad pripadnika Kosovske policije i zatvaranje privremenih organa koji funkcionišu u sklopu sistema Republike Srbije u Dragašu, Peći, Istoku i Klini, ali i akcija koja je ove nedelje izvršena u prostorijama NVO „Centar za mir i toleranciju“ u Prištini.

„Zabrinuti smo i zbog akcije Kosovske policije, da zapleni srpski dinar i vozilo koje ga prevozi radi raspodele socijalnih davanja iz Srbije“, naveo je Hovenijer.

Takođe, istakao je da očekuje da kosovske vlasti da osiguraju da pojedinci kojima su ova sredstva namenjena dobiti taj novac bez odlaganja.

Poručio je da je odgovornost kosovske vlade da promoviše viziju „iznetu pri njenom osnivanju i sadržanu u njenoj Deklaraciji o nezavisnosti i Ustavu“.

Kako je dodao, pitanja u vezi sa „strukturama na Kosovu koje podržava Srbija“ treba da budu rešavana u okviru dijaloga koji vodi EU.

Ponavio je zahtev da Priština odloži primenu odluke Centralne banke o gotovinskom platnom prometu „dok se ne uspostave procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude u dovoljnoj meri obavešteno kako će se transfer njihovih sredstava odvijati“.