KBC: Odluka o ukidanju dinara preti da ukine lečenje Srba na KiM i protera srpski narod

Foto: Kontakt Plus

„Odluka prištinskih vlasti o ukidanju dinara i platnog prometa, preti da ukine lečenje Srba na Kosovu i Metohiji i protera srpski narod“, navode iz Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Ako odluka Centralne banke Kosova (CBK) ostane na snazi, KBC Kosovska Mitrovica i ceo srpski zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji će biti u izuzetno teškom i nepovoljnom položaju, zaključeno je na vanrednom sastanku kolegijuma KBC-a.

„Ovo nije samo pitanje plata. Postavlja se pitanje kako će doći do lekova, sanitetskog materijala, hrane za naše pacijente, koju i sada sa teškom mukom nabavljamo. Kako doći do sredstava kojima se održavaju naša operacione sale, opravljaju i nabavljaju instrumenti? Ako ova odluka ostane na snazi, očigledno nikako. Naši lekari će ostati bez mogućnosti da se u 21. veku, na tlu Evrope, brinu o zdravlju naših građana i pomažu našim pacijentima da ozdrave, oporave se i vrate životnim obavezama“, upozorila je dr Danica Radomirović, upravnica KBC-a, iznoseći zaključke sa sastanka.

Ističu da je KBC Kosovska Mitrovica stub opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

„Naša institucija je, sa svojim zaposlenima, sačuvala naš narod u najgorim zdravstvenim i političkim krizama poslednjih 25 godina“, kaže se u saopštenju kolegijuma KBC-a.

Podsećaju da se u KBC Kosovska Mitrovica leče na desetine hiljada Srba, ali i komšije Albanci, Bošnjaci, Romi, Goranci…

„Pravo na lečenje je jedno od osnovnih ljudskih prava i naša je dužnost da uvek i svima pružimo zdravstvenu zaštitu. Kada kažem svima, to se, pre svega, odnosi na Srbe i na Albance, Bošnjake, Gorance i Rome“, dodaje dr Radomirović, precizirajući da oko 1.600 porodica na KiM svoje parče hleba zarađuje od ovog posla.

Kolegijum KBC-a navodi da su svi sporazumi „jasno definisali autonomiju srpskog naroda po ovom pitanju, kao i pravo države Srbije da direktno finansira zdravstvo na ovim prostorima“.

Stoga od zemalja Kvinte zahtevaju da najhitnije reaguju „kako ne bi došli u situaciju da Srbi nestanu sa ovih prostora“.

„Čemu ta njihova diplomatija, snaga i moć, ako ne stanu na kraj ovom institucionalnom nasilju prema srpskom narodu od strane režima Aljbina Kurtija“, pitaju.

Pozivaju državu Srbiju da na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija „čitavom svetu ukaže na težak položaj srpskog naroda“, koji, ocenjuju, „svakoga dana postaje sve teži“.

Ujedno pozivaju i strukovna udruženja da u evropskim i svetskim telima, reaguju i traže zaštitu srpskih zdravstvenih radnika i institucija na Kosovu i Metohiji.

Centralna banka Kosova (CBK) donela je uredbu da se od 1. februara gotovinska plaćanja i platne transakcije obavljaju isključivo u evrima, uz prelazni period za građane, kako bi se, kako su naveli, prilagodili izmenama.