Povratnici koji nisu primili dinarske penzije očajni, tužilaštvo ispituje legalnost novca

Ekipa Radio Goraždevca posetila je penzionere iz povratničkih sela Belo Polje i Brestovik. Prema njihovim rečima, teško će se snaći da izdrže dok ne dobiju novac koji im je neophodan za lekove.

Zorka Džavrić, koja sa sinom živi u povratničkom selu Brestovik kaže da je teško bez ičega živeti.

„Sad za sad ništa. Kad nema niko, nemam ni ja. Muka!“, kaže Zorka.

Ona dodaje da mora da se snađe kako bi preživela iako nije primila dve penzije.

„A šta ću. Moram. Nisam primila dve penzije. Isto u Goraždevac primam“, kazala je Zorka.

Slađan Pavlović iz Belog Polja kaže za Radio Goraždevac da nije primio penziju ovde, te da mora da ode u centralnu Srbiju kako bi podigao novac i kupio lekove.

„Nisam za ovaj mesec primio ništa, kada mi jave telefonom, odem da podignem. Moram da se snađem za lekove pa odem u Srbiju da podignem novac od penzije“, rekao je Slađan Pavlović za Radio Goraždevac.

Škodran Nikći, portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Peći nije odgovorio na pitanja novinara Radio Goraždevca šta će biti sa oduzetim dinarima.

“Trenutno obavljamo predistražne radnje oko oduzetog novca i njegove legalnosti”, prokomentarisao je kratko Nikći za Radio Goraždevac.

Prethodne subote kosovska policija zaplenila je oko 4 miliona dinara koji su trebali da stignu u poštu u Goraždevcu kako bi bile isplaćene penzije i socijalne pomoći njihovim korisnicima. Ostavivši tako mnogo porodice bez jedinog izvora prihoda.