Rašić o rešenjima za distribuciju novca iz Srbije. Zdravstvo i školstvo neće biti ugašeno, gašenje PO predviđeno Briselskim sporazumom

Nenad Rašić (Foto: Kim)

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je nakon sastanka sa direktorom Centralne banke Kosova Ahmetom Ismailjijem da su moguća dva načina primene Uredbe koja je doneta krajem decembra prošle godine a tiče se gotovinskog poslovanja, odnosno upotrebe dinara. Jedan od načina da se nađe rešenje je direktna komunikacija između Centralne banke Kosova i Narodne banke Srbije o direktnoj transakciji novca. Međutim, s obzirom da ne veruje da će do toga doći, drugi način je da banke koje imaju filijale na Kosovu i u Srbiji mogu direktno da distribuiraju novac u evrima.

Banke na Kosovu bi omogućile besplatno otvaranje račune za građane koji nemaju otvorene račune, rekao je Rašić. On je dobio uverenja od direktora CBK da će trazicioni period koji je Vlada zatražila trajati do kraja februara sa mogućnošću produženja roka.

“Većina nas je znalo da će KB biti zatvorena, ja sam to znao krajem 2022. godine a u septembru prošle godine je bilo unutr bankarskog sistema da će se to desiti. Nažalost niko od finansijskih institucija nije učinio da podnese aplikaciju za registraciju kao i nažalost uvek se desi da zadnji saznamo ono što je očigledno”, kaže Rašić.

Istitucije školstva i zdravstva mogu normalno da rade, ali ne Privremeni organi

Rašić je rekao da je od premijera Kosova Aljbina Kurtija dobio uveravanja da srpske isnstitucije poput zdravstva i obrazovanja neće biti zatvorene ili izmeštene i da mogu normalno da rade.

“Suštinski brzo širenje informacija koje su netačne i pogrešne a to je da će institucije koje sada rade po srpskom sistemu biti zatvorene, izmeštene i da će im biti onemogućen dalji rad. Ja želim svima da kažem pogotovu radnicima tih institucija, da se tako neće nešto desiti, za to imam čvrstva uverenja premijera, da oni mogu slovodno da rade i da svoje pacijente tretiraju ili uče našu decu”, kaže ministar u kosovskoj vladi.

Međutim, kada je reč o privremenim organima, odnosno opštinama koje na Kosovu funkcionišu po srpskom sistemu to nije slučaj. Rašić kaže da će se verovatno nastaviti sa zatvaranjem ovih institucija i da je to predviđeno briselskim sporazumom koji je potpisan još 2013 godine.

“To deo dogovora iz Brisela da će ti organi biti raspušteni, ali takođe i pre tog, tačka je i formiranje zso i zato je ono što ja insistiram da bude potpisan finalni sporazum, da ne bi dolazili do situacije da neka tačka bude primenjiva a druge nisu. Takođe sam zamolio premijera da bude potpisan finalni dokument jer sporazum na reč to na Balkanu ne postoji”, kazao je Rašić.

Rašić kaže da bi lično voleo se formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom reši i pitanje funkcionisanja ovih institucija. Međutim, istakao je da on nije deo pregovaračkog tima i da je to na glavnim pregovaračima Kosova i Srbije.

Kada je reč o novcu koji je nedavno zaplenjen u Pošti u Goraždevcu kod Peći, Rašić je rekao da istraga o tome i dalje traje, da je “situacija takva kakva jeste i da ona ne može da se vrati u prvobitno stanje”, što u praksi znači da penzioneri u povratničkim sredinama u opštini Peć neće dobiti svoje zaslužene penzije. Podsetimo, policija je tamo zaplenila 4. miliona dinara namenjenih za penzije i socijalna davanja.