SNF: Održan radni sastanak političkih predstavnika kosovskih Srba

Sa sastanka (Foto: SNF)

U Severnoj Mitrovici održan je radni sastanak političkih predstavnika srpskih političkih stranaka i udruženja na kome je razgovarano o aktuelnom stanju na Кosovu i položaj kosovskometohijskih Srba.

Kako piše u saopštenju Srpskog nacionalnog foruma, na sastanku je konstatovano da je stanje alarmantno i da zahteva hitno okupljanje svih političkih faktora među kosovsko-metohijskim Srbima kako bi se preuzela odgovornost za dalje procese.

“U tom smislu dogovoreno je da se aktivnosti usmere prema svim faktorima koji nose odgovornost za aktuelnu situaciju na Кosovu i Metohiji: vlastima Republike Srbije, prištinskim vlastima i međunarodnoj zajednici. Takođe je dogovoreno da se posebni napori usmere ka intelektualnoj eliti (pre svega Univerzitetu), nevladinom sektoru i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz zaključak da se što pre uputi molba vladiki Teodosiju da zakaže razgovor kako bi se postigao dogovor oko što skorijeg održavanja Crkveno-narodnog sabora. Uz poštovanje političkog pluralizma, dogovoreno je da se nastave ovakvi sastanci koji treba da dovedu do ukrupnjavanja nacionalnih i političkih snaga kako bi se konsolidovalo lidesrstvo i preuzela odgovornost i ohrabrio srpski narod da u ovim najtežim trenucima izdrži militantne udare Кurtijeve vlast”, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali Momčilo Trajković, predsednik SNF i član predsedništva SNV (predsedavao sastanku), Aleksandar Arsenijević, predsednik Srpske demokratije (SD), Milija Biševac, predsednik Srpske narodne stranke (SNP), Jovica Nikolić iz Narodni pokret Srba sa КiM „Otadžbina“, Marko Jakšić (mlađi), politički aktivista, Valentina Đerković (SD), Stefan Veljković (SD), Dejan Nedeljković, politički aktivisata, Stefan Veljković, politički aktivista, Slaviša Biševac (SNP), Đorđe Dobrić (SNP) i Aleksandar Stojanović, politički aktivista.

Kako je navedeno u saopštenju, na sastanak su pozvani predsednik i potpredsednik Srpske liste, dr Zlatan Elek i dr Dragiša Milović, ali se pozivu nisu odazvali.