Vanredna sednica SB UN o Kosovu zakazana za sutra

Sednica SB UN (Foto: EPA-EFE)

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu, na zahtev Srbije, biće održana u četvrtak u 21 čas po našem vremenu, potvrdio je za RTS šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Još uvek nije poznato da li će sednica Saveta bezbednosti UN biti otvorena za javnost.

Srbija je juče predala zahtev Misiji Gvajane za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu.

U zahtevu se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 i ističe da takva situacija zahteva održavanje posebne sednice SB UN.

Navodi se da je na teritoriji Kosova u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

„Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku“, piše u zahtevu Srbije.