Počeo veliki skup u Kosovskoj Mitrovici: „Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“

(Foto: KoSSev)

Kod trga Braća Milić u Kosovskoj Mitrovici upravo je počeo „Veliki opštenarodni protestni skup“, u organizaciji Udruženja penzionera, kojim, kako su najavili, „žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i Aljbina Кurtija o ukidanju dinara kojom im se ugrožava ostanak i opstanak na njihovim ognjištima“.

Ovo je Udruženje u subotu pozvalo svoje sunarodnike da se skupu pridruže „svi oni kojima je direktno ugrožena egzistencija nepravednim merama iz Prištine“ – zdravstvene i prosvetne radnike, socijalno ugrožene, studente i omladinu.

Skupu su se gotovo svi pozvani i odazvali. Kako javlja naš reporter sa terena, kod ovog je trga, i pre podneva, počeo da se okuplja veliki broj zaposlenih u zdravstvenim, prosvetnim i ostalim javnim institucijama.

Masa ljudi prostire se duž celog gradskog šetališta, od trga Knezu Lazaru do trga Braća Milić.

Procenjuje se da skupu prisustvuje nekoliko hiljada ljudi, svih starosnih dobi, sa tendencijom da će se taj broj i povećavati.

Nose se srpske zastave, ali i transparenti:

„Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“, „Ovo je okupacija“, „UN 1244 USA HELP“, „Evropo otvori oči“, „Bez socijalnih primanja, nećemo imati ni za hranu“, ali i „Pravda za Slađana“ i „Nije kriv“.

Postavljena je i bina. Tu su i najviši čelnici Srpske liste, koji su na čelu kolone. Uz njih se nalaze i vođe Srpske demokratije.

Tačno u podne, kada je skup počeo, sa razglasa se čula himna Srbije – Bože pravde.

Protestni skup je, istog dana kada je najavljen, podržala Srpska lista, a i oni su pozvali građane da „uzmu učešće u demokratskom protestu a protiv odluke režima u Prištini da se ukine dinar i platni promet…“.

„Od izuzetnog je značaja da svojim prisustvom u velikom broju pokažemo Prištini da se protivimo ovim antisrpskim odlukama i da želimo da u miru ostanemo da živimo na svojim vekovnim ognjištima“, naveli su iz ove stranke.

Podršku su danas skupu dali i iz Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, uz očekivanje da organizatori neće dozvoliti da skup iskoriste političke partije – „pogotovo ne tzv. Srpska lista, koja delom snosi odgovornost za stanje u koje se narod našao“.

Skup je uredno najavljen Kosovskoj policiji, a nekoliko njihovih patrola parkirano je u blizini trga. Protest prate i službenici EULEX-a.