Kosovska vlada objavila logo i program za 16. godina od jednostrano proglašene nezavisnosti

Foto: Kosovska vlada
Foto: Kosovska vlada

Šest dana pred obeležavanje 16. godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kosovska vlada predstavila je juče ovogodišnji logo i kompletan program manifestacije koje planira za taj dan.

Na logou čija ja podloga ove godine plave boje, postavljena je mapa Kosova, a iznad nje i šest zvezdica – koje i na kosovskoj zastavi označavaju šest manjina.

Preko mape velikim je slovima napisana reč Šesnaest, a ispod manjim – „Kosovo, uvek tebe dostojni“.

Logo je napravljen na tri jezika – albanskom, srpskom i engleskom.

Kosovska vlada još juče je profilnu sliku na društvenim mrežama zamenila novim logoom na albanskom jeziku.

U saopštenju su objavili i kompletan program manifestacija za 17. februar, kada će obeležiti i 26. godišnjicu „Epopeje OVK“ i 25. godišnjicu „oslobođenja Kosova“.

Počinje se sa svečanom sednicom vlade već u 8 časova, a program, sa ukupno 13 aktivnosti, završava se nakon više od 12 sati – u 20.15 časova.

Podsetimo, Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Srbija to formalno ne priznaje. Prema Ustavu Republike Srbije, Kosovo i Metohija su i dalje njen sastavni deo.

Ipak, Briselskim sporazumom i tzv. tehničkim sporazumima nakon njega, institucije Republike Srbije na Kosovu su posle jednog veka raspuštene ili su neke priznate kao kosovske, kao što su policija, sudstvo, telekomunikacione institucije, carina, lokalne samouprave, čak i neke novije institucije kao što je civilna zaštita.

Od institucija Republike Srbije na Kosovu postoje još zdravstvene i obrazovne insitucije, kao i više javnih preduzeća.