Poslanici Skupštine Srbije u UN: Srbi na Kosovu i Metohiji proživljavaju nezabeleženu torturu

Foto: Narodna skupština Srbije
Foto: Narodna skupština Srbije

Dan nakon sednice Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija o Kosovu, u sedištu ove međunarodne organizacije održano je parlamentarno slušanje posvećeno rešavanju sukoba i miroljubivoj budućnosti. „Srbi danas na Kosovu i Metohiji proživljavaju nezabeleženu torturu“, poručili su predstavnici srpske delegacije.

Na zasedanju u Njujorku u organizaciji Interparlamentarne unije, učestvovali su poslanici Parlamenta Srbije Snežana Paunović i Usame Zukorlić.

Ova delegacija je ujedno pružala podršku predsedniku Srbije i prisustvovala vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, koja je sazvana na zahtev Beograda, nakon najnovijih poteza Prištine, uključujući uvođenje Uredbe CBK i akcija Kosovske policije u kojima je zatvoreno više srpskih institucija.

Ovogodišnja tema parlamentarnog saslušanja je bila „Stavljanje tačke na sukobe: Preporuke za mirnu budućnost“.

Tokom debate na Parlamentarnom slušanju, Snežana Paunović je pozvala na „odbacivanje dvostrukih standarda u međunarodnim odnosima“ i dodala da „Srbi danas na Kosovu i Metohiji proživljavaju nezabeleženu torturu“, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Ujedno je kazala da je „nedopustivo da se jednoj zajednici u 21. veku ukidaju osnovna prava na kretanje, normalan život, pristup pravdi, zdravstvo i obrazovanje na svom jeziku“.

„Kosovska administracija svakodnevno radi na tome i za takvo ponašanje ima podršku Kvinte i pojedinih zemalja Evropske unije“, dodala je Paunović.

Ujedno je upozorila da se „ne može govoriti o očuvanju mira i mirnoj budućnosti, ako se istovremeno podržava i sprovodi progon i teror nad ugroženim srpskim narodom na Kosovu i Metohiji“.

„Licemerju nema mesta u međunarodnoj komunikaciji ukoliko želimo svet bez sukoba“, zaključila je Paunović.

Na ovom Parlamentarnom slušanju učestvovalo je oko 150 poslanika iz preko pedeset država članica Interparlamentarne unije širom sveta.