Kurti: Pravilnik Centralne Banke se ne odnosi na dinar niti ga kao takvog spominje

Aljbin Kurti (Foto Fonet/UN)
Aljbin Kurti (Foto Fonet/UN)

Aljbin Kurti u obraćanju upućenom srpskoj zajednici vezano za Uredbu Centralne Banke za gotovinsko poslovanje rekao je da se pravilnik Centralne Banke koji je stupio na snagu prvog februara ne odnosi na dinar niti ga kao takvog spominje  ,,Prvog februara ove godine je stupio na snagu pravilnik Centralne Banke o gotovinskim plaćanjima. Ovaj Pravilnik se ne odnosi na dinar niti ga kao takvog spominje. Dakle, cilj Centralne Banke jeste formalnost plaćanja i procedure vezane za to, nasuprot težnjama da se dokaže da je njena svrha ukidanje dinara ili bilo koje druge valute na Kosovu”. – istakao je Kurti

,,Centralna Banka, jasno ukazuje na to da je euro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i da s’ tim u vezi, svaka transakcija treba biti u evrima kao jedinoj zvaničnoj valuti na Kosovu”, naveo je on i dodao:

,,Više puta sam vam se obraćao i naglašavao da je Vlada koju predvodim, Vlada svih vas, a naša Republika dom svih zajednica koje ovde žive. Rat, a posle toga i pogrešna politika političara koji su bili na čelu države, ostavili su za sobom narod nezbrinutim, siromašnim i podložnim kriminalnim organizacijama i bandama, dok su brinuli o luksuznom životu njih samih i onih koji su sa njima saradjivali”. – rekao je Aljbin Kurti u svom obraćanju srpskoj zajednici i nastavio:

“Podigli smo našu državu na viši nivo demokratije koja podrazumeva i poštovanje ljudskih i građanskih prava, što je prepoznala i prestižna organizacija Freedom House, a potom nje i Transparency International za borbu protiv korupcije kao i World Justice Project kao rezultat poštovanja zakona i vladavine prava. To samo pokazuje koliko možemo i moramo, zajedno, kao multikulturna i multietnička država podignuta nad postulatima poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, demokratije i jednakim mogućnostima za sve i prema svima. Kao narod koji vekovima teži slobodi a kao gradjanstvo svih željno mira i prosperiteta, trebamo pokazati poverenje jedni u druge da bi jako i odlučno koračali napred i tako pobedili kriminal, versku, rasnu i etničku mržnju, podele društva i lažne vesti, neophodne zarad postizanja nacionalističkih šovinističkih ciljeva i uskih političkih pobeda”. – kazao je Kurti.

On je takođe naveo da postoje kampanje koje su podignute nad lažnim osnovama, protiv nezavisnih Ustavom uspostavljenim institucijama kao što je Centralna Banka Kosova, zarad već dobro uspostavljenih puteva pranja novca i finansiranja terorizma putem keša koji se šalje kako on kaže, u džakovima preko granice Srbije i Kosova.

Navodi još i da Pravilnik Centralne Banke, ne zabranjuje Srbiji pomagati gradjane srpske zajednice na Kosovu finansijski.

“Bilo kakvo sugerisanje suprotnom jeste lažna propaganda čiji je cilj stvaranje tenzija na etničkoj osnovi. Pravilnik Centralne Banke obezbedjuje legalnost i transparentnost novca uvezenim na Kosovu, na osnovu Ustava i monetarne politike Evropske Unije. Dakle Kosovo nije zabranilo dinar, kao što nije zabranilo dolar, funtu ili švajcarski franak. Jedina je razlika u tome što od 1. februara ne može ući novac preko granice u džakovima, kao što ne može ni u jednoj demokratskoj državi, već isti može doći preko bankovnih računa, podignut u eurima”. – kaže on.

Centralna Banka Kosova je ponudila olakšice u konvertiranju dinara u evro Narodnoj banci Srbije i kako kaže, obezbedila besplatno otvaranje računa u evrima za one koji to još nisu uradili.

,,Kosovska Centralna Banka je obezbedila otvaranje računa u evrima za one koje to još nisu uradili, besplatno. Samo pomislite koliko će mogućnosti otvaranje redovnog bankovnog računa napraviti za mali deo stanovništva koji to još nije napravio: protok novca preko računa će omogućiti evidenciju legalne uplate i isplate novca, što će biti osnova eventualnog podizanja kredita ili zasnivanja biznisa, primanja pomoći od institucija Kosova, ekonomsku nezavinosti žena, a što neminovno vodi novim mogućnostima zarad boljeg života”, rekao je Kurti.

Kosovo je kako kaže uspostavilo šeme finansijske pomoći i socijalne asistencije ugroženim porodicama, porodiljama kao i majkama sa decom.

,,Ovakva pomoć neće prestati nikada i biće samo veća, u skladu sa ekonomskim porastom i budžetskim planiranjem. Svakoga meseca, penziju Republike Kosova prima više od 33 hiljade pripadnika srpske zajednice, socijalnu pomoć 2.205 porodica, 4.244 porodica dečije dodatke i 1.372 porodice pomoć porodiljama i majkama sa decom. Sve preko bankovnog računa otovorenog u eurima. Preko istih dalje se može primati i pomoć srpskoj zajednici koju šalje vlada iz Beograda, podignuta u eurima i evidentirana preko bankovnog računa radi transparentnosti i uspostavljanja legaliteta. Na ovaj način, iznos novca koji bude poslao Beograd podudaraće se tačno sa novcem koji ćete vi dobivati na Kosovu”, kazao je Kurti i za kraj dodao:

,,Mi ćemo učiniti sve u našoj moći a putem kampanja informisanosti i omogućavanja olakšica, u cilju glatke tranzicije. Najvažnije je razumeti i verovati da je uspostavljanje vladavine prava neminovna, slanje novca transakcijskim putem banaka bezkompromisna, a uživanje do sada stečenih prava na slobodan način, od strane državnih autoriteta na Kosovu, neizostavan deo garantovanja slobode svih gradjana na primanje bilo kakve finansijske pomoći od bilo koje strane ili autoriteta koja dolazi legalnim putem”, zaključio je Aljbin Kurti.

https://fb.watch/q8PIlT_ceO/