Makron očekuje osnivanje Zajednice srpskih opština narednih nedelja

Foto: elysee.fr
Foto: elysee.fr

Predsednik Francuske Emanuel Makron izrazio je očekivanje da će naredne nedelje biti odlučujuće za primenu svih tačaka Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i uspostavljanje ZSO.

U telegram čestitki za 16. godišnjicu nezavisnosti, Makron je rekao da se nada da će Kosovo doneti „hrabre odluke koje su neophodne i koje će mu omogućiti da napreduje na evropskoj putanji“, javila je večeras Koha.

„Naredne nedelje biće odlučujuće za primenu svih odredbi sporazuma Brisel-Ohrid, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, što posebno podrazumeva organizovanje novih lokalnih izbora uz učešće Srba”, navodi u pismu Makron, koje je objavilo kosovsko predsedništvo.

Makron je pohvalio „impresivan napredak postignut od nezavisnosti, pre 16 godina“.

On je dodao da će Kosovo biti u okviru Evropske unije i ohrabrio nastavak reformi za jačanje vladavine prava i ekonomskog razvoja zemlje.

Ocenjujući da su izazovi 2024. brojni zbog rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, Makron je naveo da „u ovom veoma neizvesnom međunarodnom kontekstu normalizacija odnosa Srbije i Kosova predstavlja primarni izazov“.