Optužnica protiv osam službenika – primali novac tokom patroliranja na Severu, na prelazu Đ.Janković…

zgrada kosovskog specijalnog tužilaštva Foto: Kosovsko specijalno tužilaštvo
zgrada kosovskog specijalnog tužilaštva Foto: Kosovsko specijalno tužilaštvo

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini optužnicu protiv dvanaest lica zbog primanja i davanja mita.

Iz Tužilaštva navode da su okrivljeni T. D, M.S, V. L, A. A, V. M, A. S, A. C, M. J, optuženi da su počinili krivično delo „primanje mita“, dok se B. K, A. A, S. S, i D.I terete za „davanje mita“.

Prema optužnici – mito su primali policijski službenici koji su bili angažovani na prelazu Đeneral Janković, ali i na Severu Kosova.

„Optužnica je podignuta zbog osnovane sumnje da su u periodu od septembra 2021. do jula 2022. godine na prelazu Đeneral Janković, kao i tokom patroliranja kao Jedinice za borbu protiv krijumčarenja na Severu, ali i u drugim delovima Kosova, u svojstvu službenih lica – policijskih službenika, u kontinuitetu, svaki posebno, ali i u saizvršilaštvu, na neposredan način, primali novac u različitim iznosima, kako ne bi izvršili službenu radnju koju su morali da izvrše, tj. redovni carinski nadzor i redovnu pograničnu kontrolu“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Podsetimo, ovi službenici uhapšeni su još novembra meseca prošle godine. Međutim, kako su tada javili prištinski mediji, reč je o carinskim službenicima, a uz njih osmoro je uhapšen i jedan policajac.

Osnovni sud u Prištini im je istog meseca odredio meru jednomesečnog kućnog pritvora, odnosno odbacio je zahtev Specijalnog tužilaštva za određivanje pritvora.