Posle prozivki Bisljimija i Samoopredeljenja, i Kvinta i Sunjog podržali grupu Srba sa Kosova

(Foto: X/Jern Rode)

Zamenik kosovskog ombudsmana i predstavnici zajednice Srba na Kosovu, koji su se našli na meti kritika zamenika kosovskog premijera zbog sastanka sa izaslanikom EU za dijalog ove nedelje u Briselu, danas su razgovarali sa ambasadorima u Prištini – predstavnicima zemalja članica Kvinte i šefom Kancelarije EU na Kosovu.

Članovi Radne grupe NKEU za poglavlje 35 i delegacija Srba sa Kosova boravili su ove nedelje u Briselu.

Tamo su se sastali sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i drugim evropskim zvaničnicima, a kako bi ih upoznali sa izazovima sa kojima se susreće srpska zajednica na Kosovu.

Lajčak se potom oglasio na društvenoj mreži „X“ navodeći da je sastanak bio veoma koristan.

U međuvremenu je usledila reakcija zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija, koji je kritikovao Lajčaka, ali i delegaciju koja se sastala sa njim, navodeći da je reč o nevladinim organizacijama sa Kosova koje se, tvrdi, „aktivno i otvoreno zalažu protiv integracija Srba u kosovske institucije“.

Istom porukom oglasilo se zasebno i Samoopredeljenje, koje je na mrežama kroz infografiku objavilo Bisljimijevu poruku, a uz nju poručilo da je Lajčak primenio „nepravedan“ i „ne-neutralan“ pristup procesu normalizacije.

NKEU je pozvala kosovsku vladu, EU i Kvintu da osude Bisljimijev potez, obrazlažući da na dijalog ne sme da se gleda kao na rivalstvo između dve neprijateljske strane već kao na proces koji treba da omogući trajni mir, a za naš portal direktorica jedne od prozvanih nevladinih organizacija „Nova društvena inicijativa“, koja je bila jedna od učesnika na pomenutom sastanku poručila je da integracija mora da bude održiva, a ne dominacija većine nad manjinom.

U njihovu odbranu juče je stala i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, poručivši Bisljimiju da je EU sam gospodar za sebe, te da njoj niko nije potreban da joj govori sa kim se i u koje vreme može sastati. Istakla je i da je zabrinuta što se, kako je kazala, od NVO-a na ovaj način prave mete.

Sa istom su se delegacijom danas sastali i ambasadori zemalja članica Kvinte u Prištini, o čemu je izvestio nemački ambasador, Jern Rode.

Kaže – to su partneri od poverenja u zajedničkim naporima na unapređenju ljudskih prava i međuneničkih odnosa na Kosovu.

„Kvinta i ambasadori EU su cenili priliku da se danas sretnu sa zamenikom ombudsmana i predstavnicima zajednice kosovskih Srba – koji su svi partneri od poverenja u našim zajedničkim naporima da unapredimo ljudska prava i međuetničke odnose na Kosovu“, naveo je Rode.