U čestitki Osmani Makron traži ZSO i izbore na Severu – naredne nedelje odlučujuće za primenu svih obaveza

Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa

„Naredne nedelje biće odlučujuće za primenu svih odredbi Briselsko-Ohridskog sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, što posebno podrazumeva organizovanje novih lokalnih izbora uz učešće Srba“, naveo je francuski predsednik, Emanuel Makron u telegramu čestitke povodom 16 godina od jednostarnog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Makron je, kako se navodi u pismu koje je objavilo kosovsko Predsedništvo, izrazio nadu da će Kosovo doneti „hrabre odluke koje su neophodne i koje će mu omogućiti da napreduje na evropskom putu“.

Istakao je i da „u ovom veoma neizvesnom međunarodnom kontekstu, normalizacija odnosa između Srbije i Kosova predstavlja primarni izazov“.

„Pozdravljam dinamiku vaše nove zemlje i impresivan napredak postignut od nezavisnosti pre 16 godina. Zemlja Kosovo će biti u okviru Evropske unije i ja vas ohrabrujem u tom pravcu da nastavite reforme za jačanje vladavine prava i ekonomskog razvoja zemlje“, naveo je Makron.

Izazovi za naš kontinent, dodaje, biće brojni u 2024. godine, „dok se u Evropi nastavlja agresivni rat iz Rusije i ozbiljno je ugrožena stabilnost Bliskog Istoka“.

Makron je ove nedelje uputio čestitku i srpskom predsedniku, Aleksandru Vučiću, a povodom obeležavanja Dana Državnosti Srbije – 15. februara.

Osim što je u svom pismu govorio o odnosima Srbije i Francuske, Makron se, na kratko osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine, odnosno kazao da će Francuska nastaviti da ga podržava, kako bi došlo do normalizacije odnosa.