Kancelarija za KiM: Pre 16 godina izvršen brutalan atak na međunarodno pravo

(Foto: Kancelarija za KiM)

Političkom odlukom koja je doneta pre šesnaest godina nije napadnut samo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, čiji je neotuđiv deo Kosovo i Metohija, već je izvršen brutalan atak na međunarodno pravo, kroz pokušaj legalizacije nečeg što je začeto 1999 godine, kada je izvršena NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, bez dozvole Ujedinjenih nacija, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Na današnji dan 2008. godine, albanski separatisti u Prištini jednostrano i protivpravno su proglasili otcepljenje Kosova i Metohije od Republike Srbije. Međutim, time nisu dosanjali svoje velikoalbanske snove, s obzirom da njihova nelegalna građevina nije odmakla daleko, pošto kuća ne može da se pravi bez temelja i na tuđoj zemlji. Političkom odlukom koja je doneta pre šesnaest godina nije napadnut samo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, čiji je neotuđiv deo Kosovo i Metohija, već je izvršen brutalan atak na međunarodno pravo, kroz pokušaj legalizacije nečeg što je začeto 1999 godine, kada je izvršena NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, bez dozvole Ujedinjenih nacija”, navodi se u sopštenju.

Ističe se da jednostrano doneta deklaracija o tzv. nezavisnosti Kosova 2008. godine zato nije ništa drugo do produžetak nasilja protiv međunarodnog prava i Republike Srbije, koje u raznim oblicima traje do danas.

“Kreiranjem samoproglašenog ‘Kosova’, na Zapadnom Balkanu je stvoren trajan izvor nestabilnosti i poligon za igre moći onih u međunarodnim krugovima kojima je potreban nerazvijen i fragmentisan jugoistok Evrope, a pre svega slaba i nestabilna Srbija. Ako iko na samoproglašenom ‘Kosovu’ danas iskreno slavi, trebalo bi da se zapita šta slavi, budući da je na današnji dan 2008. godine u Prištini rođen politički fantom, jer tzv. ‘Kosovo’, nikada neće biti ništa više od provizorijuma i nelegalne tvorevine”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u sve nestabilnijem svetu današnjice postaje još očiglednije koliko je takozvano “Kosovo” bilo opasan eksperiment. “Koliko zla je proizvelo i nastavlja da proizvodi, samo zato što je grupa zemalja koje su sponzorisale i tetošile separatiste u Prištini u jednom trenutku pomislila da je iznad međunarodnog prava i da je pozvana da gospodari svetom politikom sile”.

“Srbija će, ohrabrena činjenicom da su i pravda i pravo i veći deo čovečanstva na njenoj strani, nastaviti da se svim sredstvima koja joj po međunarodnom pravu stoje na raspolaganju, bori za svoje legitimne državne i nacionalne interese, a to znači i za zaštitu sopstvenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a iznad svega zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čija se elementarna ljudska prava svakodnevno u samoproglašenoj tvorevini ‘Kosovo’ gaze i krše, a teror i represija pod vlašću Aljbina Kurtija svakodnevno se intenziviraju”, poručuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju.