Otkriveno više od 5 hiljada lažnih evra, dvoje uhapšeno u Srbici, u PR prijavio službenik banke

Foto: KoSSev

Kosovska policija je u Srbici uhapsila dvojicu osumnjičenih da su falsifikovali novac. Prethodno, službenik u banci u Prištini je prijavio sličan slučaj, o kojem KP danas izveštava. Ukupna vrednost ovih lažnih novčanica u dva odvojena slučaja je 5,033 evra.

U automobilu jednog od njih pronađene su falsifikovane novčanice i to  njih 475 po navodnih 5 evra, ukupne (lažne) vrednosti 2.375, da bi potom, tokom pretresa stana jednog od osumnjičenih, pronađene kovanice sa sumom od 170 lažnih evra (3×20, 8×10, 6×5).

Međutim, pronađena su i dva uređaja za skeniranje i lap top.

Prethodno je 16. februara, službenik jedne od kosovskih banaka u Prištini, policiji prijavio da je u različitim vremenskim intervalima nepoznato lice deponovalo nekoliko kovanica i različitih novčanica (4×50, 4×20, 5×5€, 1087×2€), ukupne vrednsti 2,479 evra, a za koje se sumnja da su falsifikovane. Falsifikovani novčići su zaplenjeni radi dalje istrage.

Takođe, pre dva dana, pripadnici Kosovske policije uhapsili su četvoricu državljana Albanije zbog više od 24.000 falsifikovanih evra, a pre manje od četiri dana, jedan službenik banke u Podujevu predao je policiji 7.000 evra u kovanicama zbog sumnje da je čitava suma falsifikovana.

Distribucija lažnog novca na Kosovu je velik problem. Na Kosovu je inače prvo iz upotrebe povučena upravo kovanica od dva evra, a početkom ovog meseca, na snagu je stupila i Uredba o povlačenju novčanice od 500 evra a zbog distribucije falsifikovanog novca. U dnevnim izveštajima policije, gotovo se svakodnevno beleže slučajevi falsifikovanih novčanica širom Kosova.