Svečano u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici

Članovi HO „Srpska omladina za Kosmet“ i njihovi domaćini u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici (Foto: Kim)

Članovi dobrotvorne organizacije „Srpska omladina za Kosmet“, njih oko 60, obišli su manastir Svetog Dimitrija u Sušici kraj Gračanice.

Goste iz Niša, Beograda, Čačka, Novog Sada i drugih gradova dočekala je igumanija Irina (Petrović) sa meštanima Sušice. Deca iz ovog sela i Gračanice su priredila prigodan program i pevala kosovske pesme.

„Dobrotvorna organizacija ‘Srpska omladina za Kosmet’ otpočela je sa svojim delovanjem 6. juna 2021. godine na inicijativu studenata Beogradskog univerziteta. Od svog osnivanja, primarni cilj organizacije je podizanje svesti mladim ljudima o značaju Kosova i Metohije za srpski identitet kroz aktivnosti kao što su organizovane ture na Kosovo i Metohiju, edukativne tribine, koncerti, sportski turniri i slično“, rekao je za Kim radio jedan od osnivača i predsednik ove organizacije Petar Josipović.

„Srpska omladina za Kosmet“ pomaže opstanak srpskog naroda i svetinja i povezivanje mladih ljudi.

„U nepune tri godine postojanja realizovane su mnoge akcije, među kojima su najznačajnije: Škola fudbala za decu iz Orahovca i Velike Hoče, izgradnja gorionika i crkvene prodavnice pri crkvi Svetog Arhangela Gavrila u Osojanu i kupovina harmonike najboljim mladim harmonikašima sa Kosova i Metohije – Nikoli i Jovanu Stojkoviću“, zaključio je Jospiović.

Članovi HO „Srpska omladina za Kosmet“ redovno obilaze i pomažu hramove Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.