Kurti od Kvinte zahteva što hitnije ukidanje kaznenih mera i prijem u SE

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Suniogom, poručivši im da je neophodno da EU što pre povuče kaznene mere protiv Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, svrha sastanka bila je „informisanje i koordinacija o aktuelnim temama“.

A prema saopštenju iz Kurtijevog kabineta, aktuelna tema su zahtevi da se Kosovu uklone kaznene mere, te da se primi u Savet Evrope.

„Premijer je istakao i potrebu da EU što pre otkloni kaznene mere prema našoj zemlji, jer su razlozi zbog kojih su one uvedene prestali već u septembru prošle godine, kada je Vlada preduzela radnje na stvaranju pravnog osnova za omogućavanje procesa vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova“, saopšteno je.

Razgovaralo se i o članstvu Kosova u Savetu Evrope.

Kako se dodaje, Kurti je na ovom sastanku naveo da „očekuje napredak u procesu članstva, kao neophodnost za dalje jačanje pravde i vladavine prava i zaštitu ljudskih prava svih zajednica na Kosovu“.

Najaktuelniju temu – de fakto obustavu platnog prometa u dinarima, zbog čega danima trpi kritike i zapadnog dela međunarodne zajednice, nije spomenuo, ali jeste zahvalnost  svojim sagovornicima na, „kontinuiranoj podršci“.

Sastanku su prisustvovali Kurtijev zamenik i Besnik Bisljimi kao i zamenik ministara spoljnih poslova i dijaspore, Krešnik Ahmeti.

Ovo je jedan u nizu sastanka koje ambasadori Kvinte, odnosno pojedinačno održavaju sa kosovskim premijerom na temu dinara, odnosno načina primene nove uredbe Centralne banke Kosova o valuti. Njihova zabrinutost i kritike tiču se izostanka koordinacije, a pre svega načina na koji se primenjuje. Pre svega su u pitanju već vidljive posledice po građane koji ostvaruju primanja iz sistema Republike Srbije, među kojima su najosetljivija grupa penzioneri i socijalno ugrožena lica.

Kvinta je u više navrata isticala zahtev da odloži primena uredbe, iako su iskazali podršku kosovskim vlastima da primene mere koje uredba predviđa. Zapadni deo međunarodne zajednice zahteva dovoljno dug period prilagođavanja za njenu primenu i koordinaciju više strana.

Hovenijer i komandant KFOR-a

Ujedno, tokom današnjeg dana, američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer, sastao se sa komandantom KFOR-a na Kosovu, Ozgunom Ulutašom.

Hovenijer je ovaj sastanak ocenio kao dobar i poručio da SAD čvrsto stoje uz KFOR.

„Dobar sastanak sa komandantom Ulutašom. Ojačali smo našu zajedničku posvećenost bezbednosti na Kosovu i razgovarali o tekućim izazovima. Sjedinjene Države čvrsto stoje uz NATO-KFOR, jer radi na obezbeđivanju bezbednog okruženja i slobode kretanja na Kosovu“, naveo je Hovenijer na X mreži.

Maćedonci sa ministarstvo odbrane SAD

I dok se Hovenijer sastao sa komandantom KFOR-a, kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci ugostio je danas delegaciju Ministarstva odbrane SAD.

„Zajedno smo dogovorili put dalje uz zajedničku posvećenost sprovođenju sveobuhvatnog tranzicionog plana koji će kulminirati postizanjem punih kapaciteta ka profesionalnim, multietničkim snagama, interoperabilnim sa NATO-om i spremnim da razvijaju misiju odbrane teritorija“, naveo je Maćedonci na Fejsbuku.