Srpska lista: Ključna uloga međunarodne zajednice u očuvanju bezbednosti

Foto: Kontakt Plus

Srpska lista saopštila je danas da nema dana da srpski narod ne doživi neki oblik nasilja i maltretiranja na Кosovu, optuživši za to režim Aljbina Kurtija.

Srpska lista navodi da se poslednji takav događaj desio sinoć ispred Srednjoškolskog centra u Lapljem selu, nadomak Gračanice, na centralnom КiM, kada su grupu srpskih mladića presrela dva Albanca i pretila hladnim oružjem.

“Pukom srećom i prisebnošću dvojice srpskih mladića ovaj napad nije imao za rezultat njihovo  povređivanje. Ipak, na prostoru centralnog Кosova i Metohije naši sunarodnici su zabrinuti zbog ovog događaja, posebno jer su u pitanju deca”, navodi Srpska lista.

Iz ove stranke navode da su više nego sigurni da je ovaj napad posledica, sada već višegodišnje represije i antisrpske politike režima Aljbina Кurtija u Prištini koji i sam čini sve da ugnjetava srpski narod i protera ga sa ovih prostora.

“Imajući u vidu stanje u ovom društvu, ključna uloga po pitanju zaštite srpskog naroda i bezbednosti leži u rukama međunarodne zajednice i njenih predstavnika koji su u obavezi da garantuju mir i bezbednost svim građanima”, navodi se u saopštenju.

Nema mesta priči o drugom ili trećem nivou odgovora ako je više nego jasno da kosovske institucije nisu zaiteresovane da rade svoj posao i zaštite prava srpskog naroda, šta više, često su i deo pritiska na naše građane, a njihovi pripadnici vinovnici incidenata u kome stradaju naši sunarodnici južno i severno od Ibra, dodaju u saopštenju.

“Setimo se da ničim izazvan napad i upucavanje Miloša i Stefana Stojanovića je još uvek bez odgovornih iza rešetaka”, navodi Srpska lista.