Petković: Rešenje treba da se traži na političkom nivou

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković (Foto: Tanjug)
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su u razgovoru sa Miroslavom Lajčakom u Briselu došli do istog stava da je za rešavanje jednostranih odluka Prištine potreban politički nivo, jer ljudi sa ekspertskog nivoa ne mogu ništa da reše.

“Sastanak je pokazao da odluka tzv. CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou. Ja sam zato bio ovde, ne i Bisljimi. Posledice takve odluke su političke. Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralo u dijalogu, ali s obzirom na to da odluka tzv. CBK pogađa direktno Srbe, naravno da će se razgovarati u Briselu”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, važno je da se pokaže puna opredeljenost zbog čega je delegacija Beograda došla u punom sastavu i da je ukazala na razorne posledice odluke o dinaru.

“U diskusiji su predstavnici tzv CBK govorili da Komercijalna banka ima više računa, što nije tačno jer je 55.000 računa u Poštanskoj štedionici. To jasno pokazuje da ne postoji pravi razlog te tzv. uredbe CBK, da ni ne znaju sve detalje vezano za platni promet, već da je reč o čisto političkoj odluci”, ukazao je Petković.

Dodao je da je važno što su na sastanku pokrenuta sva goruća pitanja i da je ukazano na probleme Srba, kao i da je Beograd istrajan da nađe rešenje i omogući da Srbi primaju svoje plate, penzije, socijalna davanja.

“Odluka pokazuje da Priština ne želi da formira ZSO i ugasi institucije koje su temelj ZSO. U razgovoru sa Lajčakom tet-a-tet, delegacije sa Lajčakom i na kraju trojnom sastanku ukazali smo na sve probleme. Došli smo do istog stava Lajčak i ja, da je za rešavanje pitanja nastalih zbog jednostrane politike potrebno je rešavanje na političkom nivou”, rekao je Petković.

Kako je rekao očekuje nastavak razgovora, a Beograd će se odazvati pozivu Lajčaka jer je ključno da se to pitanje reši.