Premijera dečje predstave „Zmajovini pangalozi“: Smeh i oduševljenje mališana u publici

Detalj iz predstave Zmajovini pangalozi (Foto: Kim)

Pred punom salom Doma kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena dečja predstava „Zmajovini pangalozi“. Mladi glumci ispraćeni su sa scene velikim aplauzom mališana iz publike.

Predstava „Zmajovini pangalozi“ je rađena po tekstu Ivane Dimić, a u režiji Igora Damnjanovića. U pitanju je još jedna koprodukcija Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), Fakulteta umetnosti u Prištini i Doma kulture „Gračanica“.

Učenici osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici su oduševljeni predstavom. Oni sa kojima je ekipa Kim radija razgovarala su naglasili da je ona ne samo zabavna, već i poučna.

„Najviše mi se svideo kraj zato što su svi oni različiti i pokazali su da treba da se ceni različitost. Mnogo je zanimljivo i naučila sam mnoge stvari“, rekla je učenica četvrtog razreda Nikolina Marković.

„Predstava je bila odlična, naučio sam da trebamo uvek da budemo dobri u školi, da ne budemo kao oni nevaljali, neko krade, neko laže“, dodao je Nikolinin školski drug Andija Dimitrijević.

„Najviše mi se svidelo ono kada ih je učitelj udarao šibom, mislim da je bilo baš zabavno. Naučio sam da ne treba da se tuku deca i da može da se pruži druga šansa“, kazao je Dimitrije Lazić, takođe učenik četvrtog razreda.

„Predstava je bila odlična, najviše mi se dopao deo kada su se svi popeli na stolice“, dodao je Dimitrije Trajković.

„Deca se ne tuku, deca se vole“

Reditelj Igor Damnjanović naveo je da je ova predstava posvećena prvenstveno osnovcima.

„Deca se ne tuku, deca se vole – to je glavna poruka predstave. Nažalost, ova predstava je jako aktuelna i u današnje vreme, nosi jaku poruku. Mislim da smo uspeli veliki posao da uradimo, nadam se da će ova predstava, kao i ostale, obići ostatak Kosova i Metohije, a i šire po Srbiji, po festivalima. Zadovoljni smo i ponosni na sve što smo uradili“, kazao je on.

Izuzimajući lik učitelja Rajice, sve ostale uloge su poverene studentima glume sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Filip Paprić, koji u predstavi igra lik Laze materine maze, istakao je da je ovo njegova druga predstava u Narodnom pozorištu u Prištini i dodao:

„Iako je to radnja koja se događa 1877-78. godine, kada su vaspitne mere bile mnogo drugačije, većina onoga što smo uradili okreće se oko tih batina, gde učitelj tuče decu i tih njegovih nekih vaspitnih mera. Iako je to mnogo drugačije nego danas, meni je poenta ove priče da su to ista deca, isti ljudi, dete je dete, to su isti problemi, neke njihove prve ljubavi i svađe“, dodao je Paprić koji  je student treće godine.

Predstavljanje odrastanja dece u Srbiji s kraja XIX veka je, prema rečima glumca Nikole Stankovića, glavni cilj predstave.

„Pokušali smo da pokažemo kakav je bio život dece onda i vrlo se pronalazimo i sada u tome. Od prvog trenutka su mališani u publici počeli da reaguju, pratili su nas, uspeli smo da im uzmemo pažnju što je vrlo bitno. Deca su najteža publika za glumce, na deci se glumac uči, jer dete nikad neće da te sluša i ćuti ako mu se nešto ne sviđa, nego će da ustane, izađe, da se igra sa svojim drugom. Onog trenutka kada se pokupi njihova pažnja, glumac je siguran da je uspeo“, rekao je Stanković koji u predstavi tumači učitelja Rajicu.

Nakon gračaničke premijere, predstavu „Zmajovini pangalozi“ će imati priliku da vide i mališani iz Zvečana, Mitrovice i okoline u sredu, 06. marta u 13.00 časova u Domu kulture „Trepča“. Nekoliko dana kasnije, 11. marta, biće izvedena i u Centru za kulturu „Sava Dečanac“ u Leposaviću.