Stejt department: Razgovori o upotrebi dinara na Kosovu hitno da se nastave u okviru Dijaloga

FOTO: Ambasada SAD

Diskusije treba da se nastave. Dijalog uz podršku EU je pravi kanal za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa Kosova i Srbije, izjavio je jutros za KoSSev portparol Stejt departmenta.

Ovo je poručio nakon jučerašnje nove runde dijaloga, na kojoj se razgovaralo samo o Uredbi Centralne banke kojom se na Kosovu praktično ukida upotreba dinara i dinarski platni promet iz centralne Srbije.

To što su se razgovori o tome vodili juče u okviru Dijaloga, pozdravio je danas Stejt Department.

„Pozdravljamo što su 27. februara vođeni razgovori u okviru Dijaloga uz podršku EU o novoj valutnoj regulativi Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu“, naveo je njihov portparol za Kossev.

Uz poziv da se diskusije o tome hitno i nastave, iz Stejt Departmenta ponovili su da je njihov stav odnosno zabrinutost zbog te Uredbe – već jasna.

U više je navrata stav SAD, osim samog Stejt Departmenta, javnosti prenosio američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer. A stav je da oni samu Uredbu i njenu svrhu u smislu finansijske i ekonomske sigurnosti na Kosovu – potpuno podržavaju, ali da, sa druge strane, Prištini zameraju to što nije u obzir uzela posledice po građane na Kosovu, njih oko 100,000 – ne samo Srba, koji finansijski zavise od davanja iz Republike Srbije.

I danas su iz Stejt Departmenta pozvali i Prištinu i Beograd da deeskaliraju tenzije:

„I da se hitno angažuju u naporima za postizanje mirnih i produktivnih odnosa u okviru Dijaloga koji vodi EU“, prenosi Kossev.