“Carski glasovi”: Mladi vokalni solisti i estradni umetnici pevali za Luku Sekulića

Festival "Carski glasovi" u Domu kulture u Gračanici (Foto: Kim)

Četvrti Festival izvornih pesama mladih vokalnih solista sa Kosova održan je pred više stotina ljudi u Domu kulture u Gračanici. “Mi ne trebamo da se brinemo za estradnu budućnost jer su ovo pravi naslednici Jordana Nikolića i Mare Đorđević”, kazao je Zlatko Stojanović, organizator festivala.”

Pred publikom u Gračanici izvođenjem izvornom pesmom se predstavilo tridesetak mladih pevača iz različitih krajeva Kosova. Festival se organizuje u čast pevača Jordana Nikolića i Mare Đorđević.  Sav prihod od prodatih ulaznica namenjen je za lečenje Luke Sekulića, dečaka iz Gračanice.

“Širom Kosova i Metohije smo išli na audicije i verujte mi najteže je bilo izabrati ovih tridesetak mladih ljudi. Ovo su pravi biseri i čuvari naše mizičke tradicije”, dodao je Zlatko Stojanović.

Kompozitor Dejan Arsić podsetio je da je ovaj festival počeo kao takmičenje, međutim to je ubrzo bilo promenjeno, jer kako je kazao, “ko stane na ovu binu već je pobedio”.

“Ja sam imao tu čast da upoznam Jordana Nikolića, našeg čika Jorcu koji bi sada bio presrećan i ponosan da ovo sada vidi”, istakao je on.

Specijalni gostii festivala bili su estradni umetnici Danka Stoiljković, Ranko Šemić i mladi Svetozar Igić.

“Prvo da kažem da su deca bila najbolja, publika fenomenalna a ja sam u nekom blagostanju kao i uvek kada dođem na Kosovo”, rekao je poznati kosovski umetnik Ranko Šemić.

On je napomenuo da se festivan ne završava večerašnjim izvođenjem.

“12. aprila u Beogradu na još jednom ovako lepom konceru gde će deca u pratnji velikog narodnog orkestra izvesti još jednu ovakvu predstavu”, dodao je Šemić i pozvao sve ljubitelje izvorne muzike da prisustvuju.

Mladi ali vrlo popularan pevač Svetozar Igić kaže da su deca koja su pre njega nastupala bila magična, te da su prenela emociju na sceni.

“I ja sam bio ovako mali ali nije bilo ovakvih organizacija da dođem i pevamo zajedno ove pesme. Ovakve sam pesme slušao jedino na porodičnim okupljanjima, ovde je stvarno lepo”, kazao je on.

“Meni je večeras bilo prelepo, osećam se ponovno na sve moje prijatelje koji su učestvovali na ovom festivalu. Treme jeste bilo malo, ali izborili smo se sa tim. Svi smo zadovoljno kao i naš profesor Zlatko Stojanović i baš nam je drago zbog toga”, navela je Anđela Dogančić, takođe učesnica festivala.

Na kraju festivala dodeljene su zahvalnice svima koji su učestvovali i pomogli u organizovanju ovog festivala.

Organizatori  su Udruženje estradnih umetnika i izvođača Kosova i Metohije, Dom kulture Gračanica i Etno izvori Gračanica.

Festival su pomogli Kancelarija za KiM, Savez i Sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, Centar za kulturu, PO SG Priština sa sedištem u Gračanici, Udruženje žena “Avenija”, Ministarstvo kulture, Studio “Žar”, “Smart” studio Beograd i studio “Vision” Gračanica.