Održan sastanak Lajčaka, Petkovića i Bisljimija

Besnik Bisljimi, Petar Petković i Miroslav Lajčak (Foto: X @MiroslavLajcak)

U Briselu je oko 16.30 završen trojni sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU koji je počeo nakon odvojenih sastanaka delegacija Prištine i Beograda sa Miroslavom Lajčakom.

Sastanak je počeo oko 13 časova i trajao je malo više od tri i po sata.

Lajčak se prethodno sastao prvo sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, a potom sa delegacijom Srbije koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Današnja runda dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova sazvana je kako bi se raspravljalo o dinaru, nakon uredbe Centralne banke Kosova (CBK) kojom je od 1. februara evro jedina valuta za plaćanje gotovinom na Kosovu.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prošle sedmice posetio Prištinu, rekao je da nije uspeo da ubedi premijera Kosova Aljbina Kurtija da suspenduje odluku o zabrani dinara dok EU, SAD i vlada Kosova ne pronađu dugoročno rešenje.

Mogućnost pronalaska rešenja juče je nagovestila predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je rekla da se pitanje srpskog dinara na Kosovu mora hitno rešiti i da već postoji saglasnost o delu američkog predloga po tom pitanju.

Na dnevnom redu današnje runde dijaloga trebalo bi da bude i primena dogovora o putu ka normalizaciji odnosa koji su lideri Kosova i Srbije postigli prošle godine u Ohridu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel juče je, povodom prve godišnjice Ohridskog sporazuma, izrazio žaljenje zbog njegove nedovoljne primene i potvrdio da će se nastaviti pritisak na obe strane kako bi došlo do napretka.

Petković je ranije najavio da će ključna tema sastanka biti Zajednica srpskih opština, ali “i druga važna pitanja”.

“Omogućiti rad ‘Poštanske štedionice’”

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u Briselu, nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da je jedan od predloga Beograda za rešavanje pitanja dinara kao platežnog srestva na prostoru Kosova i Metohije – nastavak rada “Poštanske štedionice” i mogućnost da Srbi podižu novac na prostoru Kosova i Metohije.

Petković je novinarima nakon sastanka sa prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom kazao da je problem što isplata Srbima sa Kosova i Metohije trenutno ne može da se vrši ni u “Poštanskoj štedionici” ni u poštama južno od Ibra, jer nema dinara.

Prema njegovim rečima, “Poštanska štedionica” je na Kosovu funkcionisala od 2018. godine i zajedno sa “Poštom” je vršila isplatu dinara južno od Ibra, kao i da ceo platni sistem ide preko nje, jer 50.000 građana i institucija tu ima otvoren račun.

“Što bi sada se izmišljala neka topla voda i dodatno otežavao već težak položaj srpskog naroda, kad već postoji rešenje. Samo je stvar u tome da li neko hoće to rešenje, ili ne. Ili želi da ima za konačan cilj proterivanje srpskog naroda”, kazao je Petković.

Dodao je da očekuje da se dijalog nastavi u “konstruktivnom duhu” početkom sledeće nedelje, kako bi se išlo u pravcu rešenja koji se odnose na pitanje dinara i kako Srbi ne bi morali da prelaze administrativnu liniju da bi podigli novac, već da to mogu da učine na prostoru Kosova.

Petković je naveo da je delegacija Beograda, uz insistiranje na pronalasku rešenja za dinar, insistirala i na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)

“Za nas je formiranje ZSO ključno, jer time se u potpunosti rešava pitanje finansiranja svih naših institucija, ali i srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji od strane Beograda”, kazao je on.

Prištinski pregovarač Bisljimi je, prema njegovim rečima, sve vreme insistirao na “nekakvoj formalizaciji Ohridskog dogovora”, dok je srpska strana govorila o neophodnosti da dođe do formiranja ZSO.

Naveo je da je srpska delegacija prvo imala razgovore sa predstavnicima EU i izaslanikom Lajčakom, nakon čega je održan trojni sastanak sa prištinskom stranom.

“To je pozitivna stvar, s obzirom da mi od samog početka i svih ovih meseci insistiramo da direktno razgovaramo… Ovog puta je došlo do sastanka gospodina Bisljimija i mene”, rekao je Petković.