KIN: Osobama sa invaliditetom još od januara onemogućen pristup novcu iz socijalnih davanja i penzija

Foto: Kontakt Plus

Kosovska inkluzivna mreža (KIN), koalicija organizacija koje se bave promovisanjem prava osoba sa invaliditetom u srpskim sredinama na Kosovu, upozorila je da je odluka Centralne banke i kosovske vlade znatno otežala pristup socijalnim primanjima iz Republike Srbije velikom broju osoba sa invaliditetom, a jednom delu njih potpuno onemogućila ostvarivanje ovog prava.

Iz ove koalcije procenjeno je da je ovom odlukom za više hiljada primalaca invalidskih penzija i tuđe nege, koji su primanja dobijali isporukom gotovine na kućnu adresu, potpuno onemogućen pristup novcu iz socijalnih davanja još od januara 2024. godine.

„Podsećamo javnost i donosioce odluka da osobe sa invaliditetom često žive na društvenim marginama, suočene sa egzistencijalnim finansijskim rizicima i siromaštvom, te da socijalna davanja ove vrste za osobe sa invaliditetom, a u nekim slučajevima i za njihove porodice, predstavljaju jedini izvor prihoda. Rigidne političke i jednostrane odluke Vlade Kosova ugrožavaju egzistenciju, pravo na urođeno dostojanstvo i jednaki pristup uslugama koje međunarodne konvencije garantuju osobama sa invaliditetom“, saopšteno je iz ove koalicije.

Ujedno su pozvali međunarodnu zajednicu da izvrši „dodatni pritisak na relevantne kosovske institucije“ kako bi se ova odluka odložila do pronalaska „sveobuhvatnog i funkcionalnog rešenja“ kako bi se svim društvenim kategorijama omogućio nesmetan pristup socijalnim davanjima i uslugama, istaknuto je iz ove koalicije.

Saopštenje potpisuju NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA), NVO Faktor, NVO Primo la tolleranza, Asocijacija slepih Gračanica i Handikos Ranilug.