Zemlja manastira Visoki Dečani upisana u katastar

Visoki Dečani (Foto: arhiva Kim)

Eparhija raško prizrenska Srpske pravoslavne crkve potvrdila je da je ovlašćeni predstavnik manastira Visoki Dečani danas u Centralnom katastru Кosova u Prištini dobio uredan katastarski izvod sa svom imovinom manastira Dečani, uključujući i 24 hektara koja su priznata manastiru odlukom Ustavnog Suda Кosova 2016. godine.

“Na osnovu katastarskog izvoda možemo da potvrdimo da je odluka Ustavnog suda iz 2016. godine izvršena i da je i u Кatastru manastir priznat kao vlasnik imovine koja je ranije bila sporna. Ovim možemo da zaključimo da je dugogodišnji pravni proces koji se vodio oko 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani konačno rešen”, saopštili su iz Eparhije.

Eparhija i manastir Visoki Dečani posebno se zahvaljuju specijalnoj izvestiteljki Dori Bakojanis, ali i ostalim predstavnicima koji su, kako kažu, doprineli da se ovaj dugogodišnji spor uspešno reši.

Podsetimo, prošle nedelje a tokom posete specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Garbiela Eskobara, Vlada Kosova donela je odluku da se zemljište manastira upiše u katastar. Odluku o vraćanu 24 hektara zemlje i šume Ustavni sud doneo je još 2016. godine, međutim, lokalne i centralne vlasti na Kosovu su osporavale ovu odluku, bez obzira na pritiske međunarodne zajednice, sve do sada.