Freskopisom i Akatistom zajedno u obnovu crkve Svete Ane u Velikoj Hoči

Crkva Svete Ane u Velikoj Hoči (Foto: Radio Goraždevac)

Pedesetak vernika iz Orahovca i Velike Hoče se u četvrtak, 28. marta u večernjim časovima okupilo u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči gde je paroh velikohočanski jerej Milan Stojković služio Akatist Sv. Joakimu i Ani. Na radost Srba ovoga kraja ova mala crkvica je proteklih meseci renovirana iznutra, a freskopisac iz Velike Hoče Miroslav Šavelić je uz blagoslov vladike Teodosija, počeo oslikavanje oltarskog dela crkve.

Otac Milan je po pročitanom Akatistu rekao da će se Akatist služiti svakog četvrtka u vreme Vaskršnjeg posta i ako Bog da, da se crkva freskopiše, a potom uradi i novi ikonostas u duborezu.

Od oca Milana smo saznali da se javljaju ljudi iz ovoga kraja koji žive tu, ali i koji su raseljeni, da svojim prilozima pomognu da se crkva oslika i iznutra ukrasi i da je važno da svi učestvuju.

“Ovaj hram je oduvek bio od velike važnosti za ovaj narod i za narod srpski uopšte. U njemu zaista osećamo prisustvo Božje. Evo vidite ukrasili smo deo oltara i ako Bog da, idemo polako, u slavu Božju jer sve što radimo treba da radimo u slavu Božiju i da prinoseći molitve i velikim molitvenicima Sv. Joakimu i Ani, koji su naši posrednici pred Bogom i da se tako spremamo za najradosniji i najveći naš praznik Vaskrsenje Hristovo” – rekao je otac Milan.

Crkva posvećena majci Presvete Bogorodice, Svetoj Ani, se nalazi u centru Velike Hoče. U dvorištu ove crkve nalazi se i OŠ,, Svetozar Marković“. Po predanju, koje se čuva među meštanima ovoga sela, crkvu, koja je postojala u srednjem veku na ovome mestu, su Turci srušili i umesto nje podigli džamiju. Posle oslobođenja od Turaka 1912.godine, Srbi su srušili džamiju i opet podigli crkvu. Po podacima iz zapisa Petra Kostića, profesora Prizrenske bogoslovije, crkvu Svete Ane obnovila je Vanka, udova Jovana Zivgarevića iz Velike Hoče.

U ovoj crkvi se služi Liturgija samo na njen praznik 7. avgusta kada se mnogo naroda okupi, ali joj vernici, kao velikoj molitvenici pred Bogom, dolaze i obraćaju joj se za pomoć u raznim nemoćima i drugih dana. Mnogo puta je ova svetinja i čudotvorila pa je bilo slučajeva da su bezdetni parovi posle dugogodišnjeg života u braku, obrativši se Svetoj Ani dobili porod.