Građani K.Mitrovice: Računi nerealni, brojila neispravna

„Brojila nisu ispravna“; „Računi za struju su nerealni i ne odražavaju realnu potrošnju“; „Neću da platim, pa i da dođu i isključe mi struju“; „Da je narod pametan, da se složi pa da ne plati dok se sve ne reguliše“, poručuju građani severnog dela Kosovske Mitrovice u Vox Pop anketi KoSSev-a.

Vidno frustrirani juče su govorili o tome što im je, bez prethodne najave, za mesec februar, pored paušalnih računa u iznosu od 21.60 evra, uručen i drugi račun na osnovu, kako iz Elektrosevera tvrde – realne potrošnje i merenja stanja.

„Kakvo realno stanje… stižu računi od po 500 evra“, poručuje jedan od građana Kosovske Mitrovice“.

Njegova sugrađanka se pita – „Kako su to realni računi ako su rekli da će se prva tri meseca plaćati paušal od 21.60 evra“.

„Mi smo navikli da se ništa ne ispoštuje šta se obeća i kaže. To za nas nije nikakva novina“, naglasila je.

Jedan od sagovornika KoSSeva kaže da mu nije stigao nijedan račun do sada, te poručuje „daće Bog da ne stigne, mene to ništa ne zanima“.

Bilo je i onih kojima nije stigao predračun, ali jeste račun.

I ova stanovnica severnog dela Kosovske Mitrovice, sumnja da je reč o nerealnom iznosu, s obzirom na to koliko troši struju.

„Danas mi je stiglo 165 evra. Sama sam u stanu, samo mi termo radi. Deset dana februara meseca nisam bila kod kuće. Nije realan račun. Sutra idem da se žalim, da vidimo u čemu je problem – ili je strujomer, ili je do njih, pa su pisali na svoju ruku“, navela je.

Većina ispitanika takođe sumnja u to da račun održava realnu potrošnju.

„Za drugi račun niko nije čitao stanje. Ključ od prostorije gde su brojila je kod mene. Niko nije došao i tražio. Kako su to uradili, ne znam“, navodi jedan od građana i izražava sumnju da je i drugi račun obračunat paušalno.

„Ma kakvi realno stanje. Kako? Kada ja nisam pola meseca tu. Hajde da bude najviše do 50 evra. Moj sin za stan u Srbiji ne plaća više od 30 evra struju, a sve uređaje koristi“, kazao je njegov sugrađanin.

Bilo je i onih koji sumnjaju u to da brojila nisu ispravna.

„Zna se kolika je realna cena, zna se koliko kilovata možeš da potrošiš, a to nije 400 evra“.

Sa druge strane, jedan od sagovornika poručuje:

„S obzirom na to koliko se narod rasipa i ni o čemu ne vodi računa, računi su im odlični. Otvaraju prozor, puštaju grejanje… rade bojleri, sve živo, ne vode računa… Ljudima treba rad, red i disciplina“.

„Neću vala da platim, pa neka dođu i isključe mi struju“

I dok je većina potvrdno odgovorila na pitanje da li su platili ili će ubrzo platiti paušalni račun, kada je reč o drugom računu, bilo je onih koji poručuju da to neće, odnosno savetuju drugim građanima da to ne čine.

„Neću vala da platim, pa neka dođu i isključe mi struju“, poručuje sagovornik KoSSev-a.

„Ma nema plaćanja, kakvo plaćanje. Da je narod pametan, da se složi pa da ne plati dok se sve to ne reguliše“, dodaje njegov sugrađanin.

„Možemo da idemo i na sud“

On podseća na to da su građani počeli da plaćaju struju, odnosno paušalne iznose, a da prethodno nisu potpisali ugovor.

„Mora prvo ugovor da bude potpisan i posle imaju pravo da nam naplate, bez ugovora nemaju pravo naplate. A oni su krenuli prvo sa akontacijom, pa sa računima. Opet je tu meni nešto sumnjivo. Onog momenta kada budem potpisao ugovor, platiću struju. Sve pre potpisivanja ugovora ne priznajem. Možemo da idemo i na sud“, poručuje.

Navodi da on ima sklopljen ugovor sa kompanijom EPS-a Elektro Kosmet.

„Sa ovom novom nemam, to nije ista firma“, naveo je.

U sličnom tonu sagovornica KoSSev-a poručuje da je ceo proces u vezi sa početkom plaćanja struje „presmešan“.

Navodi takođe da je prvo trebalo da budu zaključeni ugovori sa građanima, a potom da se krene sa plaćanjem.

„Pored potpisivanja ugovora i plaćanja računa mora da se utvrdi da li su sva brojila ispravna i da svi građani plaćaju račune, a ne kao što sada imamo – neki su dobili račune, neki nisu. Mislim da svaki građanin ima osnovu da odbije da plati račun, pa ako treba, čak i da ode na sud“. navela je.